Manns minne er tydeligvis kort i politikken. Regjeringen Støre begår nå den samme feilen som regjeringen Bondevik gjorde da den vedtok å bygge ut gassanlegget Ormen Lange i Midt-Norge uten at det var strøm nok til å drive anlegget. Det førte til opprør i landsdelen. LO krevde hasteutbygging av gasskraftverk uten rensing på Skogn. Ordførerne krevde et tak på strømprisen, næringslivet raste og myndighetene fikk det glatte lag.

Når regjeringen nå vil elektrifisere Melkøya med strøm fra land gjentar historien seg. Regjeringen vil bruke hele Finnmarks kraftproduksjon på å sende gass til utlandet uten at det reduserer de globale  CO2-utslippene.

Så skal resten av Finnmark elektrifiseres med ustabil vindkraft som vil variere svært mye og som tidvis ikke produserer kraft i det hele tatt. Denne kraften skal så dekke befolkningens strømbehov og samtidig bidra til nærings- og industriutvikling i landsdelen. En snodig tanke.

Finnmark har i dag et betydelig effektunderskudd. Effekt er helt nødvendig for at strømforsyningen skal være sikker i alle driftsituasjoner.

Regjeringen regner med at det vil være mulig å bygge ut 670 MW vindkraft i Øst-Finnmark innen 2030.  Dersom planene realiseres, vil effektunderskuddet bli dobbelt så stort som i  ag og dermed true forsyningssikkerheten i landsdelen.

Dermed er det en reell fare for at gassturbinene på Melkøya vil måtte fortsette å gå også etter 2030. Dette for å sikre at Finnmark har en stabil kraftforsyning når det ikke blåser. Mye tyder på at det er regjeringens plan B. Nærmere en politisk skandale kan vi ikke komme. Et flertall av befolkningen i Finnmark er sterkt imot planene og frykter med god grunn for at resultatet vil bli høyere strømpriser og nettleie og at sysselsetting og utvikling av øvrig næringsliv settes i fare. Å bruke et titalls milliarder av fellesskapets midler på et tiltak som ikke gir klimagassreduksjon og som truer næringsutviklingen i Finnmark, må stanses.

Ikke minst innebærer planen også en ytterligere rasering av et av Europas siste villmarksområder. I tillegg vil utbyggingen føre med seg store konflikter med reindriftsnæringen.

Regjeringen gjør nå lurest i å be Statnett frigjøre de 400 MW kraft som er reservert til Melkøya. Så bør den følge opp Stortingets krav om en grundigere utredning av karbonfangst og lagring for gassproduksjonen på Melkøya.

Nok en gang stiller regjeringen seg over folkemeningen og setter lokaldemokratiet under press. Finnmarks befolkning er i den heldige situasjon at det er valgår og at den kan stoppe regjeringens vanvittige planer ved høstens kommunevalg. Den muligheten bør benyttes.

Sverre Sivertsen

Energirådgiver i Motvind Norge

Sverre Sivertsen mener vindkraftplanene i Finnmark bærer med seg svært mye negativt. Foto: Motvind Norge