Et ferskt temahefte om skulpturer, utsmykninger og minnesmerker lanseres av Alta historielag i disse dager.

Det har blitt et fantastisk oppslagshefte for alle som er interessert i historie og er nysgjerrig på bakgrunnen for det som er reist på sokkel og plater i vår omfangsrike kommune.

I en travel hverdag kan det hende at de fleste av oss først og fremst stirrer tankefullt i bakken på veien mot neste oppdrag, men det kan være gode grunner til å se rundt seg i altasamfunnet og reflektere over hvorfor ting har blitt som de har blitt. Det er her vårt utmerkede Alta historielag kommer inn i bildet.

Ikke bare lager de viktige bøker annet hvert år og har bidratt til at fire bind av Altas historie har sett dagens lys. De har vist initiativ og gjennomføringsevne ved reising av skulpturer og minnesmerker, gjerne sammen med kommunen.

De la også grunnlaget for tanken om det praktfulle museet vi i dag har i Hjemmeluft. Vi kunne nevnt en rekke menneskelige bautaer i denne sammenhengen, men vi nøyer oss med å sende varme tanker til dem alle.

Dette frivillige arbeidet har nemlig vært et imponerende skue gjennom mange tiår og flere ildsjeler har bidratt sterkt til den kunnskap og bevissthet altasamfunnet har om sin historie.

Det er en verdi vi bør prise veldig høyt – og det er gledelig at Alta historielag foréner erfaring med nye koster. De siste års temahefter i serien Gamle Alta blir ikke til i et vakuum, men handler om kunnskap, dokumentasjon og vitebegjærlighet, anført av Altapostens spaltist Kristian E. Johnsen som aldri nøyer seg med å pirke i den historiske materien.

Sammen med Inger Lise Balandin, Randi Emaus og fotograf Alf E. Hansen, har han laget et spennende temahefte mange bør sikre seg. Heftet dokumenterer alt om det som er reist, fra enkle og rustikke uttrykk fra gamle dager, til moderne kunstneriske skulpturer laget av anerkjente kunstnere. Det reflekterer også sorg og savn, i tillegg til isskulpturer som skapes og smelter i en omskiftelig tid.

Vi synes det er prisverdig at man hyller enkeltpersoner som har betydd mye for Altas historie, som eksempelvis Bjørn Wirkola, Nordahl Grieg og Kristian Birkeland. Det samme gjelder naturligvis viktige uttrykk for den sorg og respekt vi har overfor dem som gikk foran i kriser, som Alta bataljon. Det som skjer i Europa gir mange grunner til å dvele ved krigshistorien, nedbrenning og evakuering, ikke minst for unge altaværinger.

Framfor alt har Altas historie en spennende samfunnsdel, om kampen for både stein og brød. Vi har usedvanlig mange flotte skulpturer som hedrer kollektive verdier og fellesskapet i Alta, som for eksempel omhandler industrieventyret og rallaren i Kåfjord, skifernæringen og ishavsskipperne.

Vi synes også det er en fin gest at Alta historielag drar til Langfjordbotn i morgen for å innlede feiringen og lanseringen av temaheftet, blant annet for å forstå at Altas historie er noe langt mer enn sentrumsbygging de siste tiårene. Det meste er skapt og bygget i bygdebyens omland, en nærmere 4000 kvadratkilometer arena for imponerende skaperkraft.