Den utbredte skepsisen til hva elektrifiseringen av sokkelen vil innebære, for både næringslivet i nord og framtidige strømpriser for folk flest, har tiltatt etter hvert som fakta strømmer inn.

Hele det politiske fargespekteret og toneangivende eksperter setter nå regjeringen under press, der elektrifiseringen av Melkøya synes å være selve prøvesteinen.

Høyre i Nord-Norge var i et leserinnlegg krystallklar på at forutsetningene for elektrifisering av Melkøya kun kan skje gjennom fornybar energi og et kraftoverskudd, mens Frp på Stortinget allerede i dag fremmer et forslag om å stanse elektrifisering av hele sokkelen.

Fra en helt annen kant av det politiske landskapet kommer Rødt stormende med sine advarsler.

– En elektrifisering som vil påføre Finnmark varige skader og negativ utvikling er ikke noe regjeringen kan avgjøre på bøttekottet. Spesielt ikke når vi er kjent med de tette båndene mellom Equinor og regjeringen, er den klare formaningen fra partiet som har levert et dokument 8-forslag i sakens anledning.

Altapostens oppslag sist mandag om at Alta kommune alene sitter på en liste over seriøse bedrifter som blir stående bomfast i kraftkøen bak Equinor, er urovekkende for alle som trenger kraft til sine satsinger. Og direkte ødeleggende for verdiskaping og etablering av arbeidsplasser.

Mellom 600 og 1000 grønne arbeidsplasser  for Alta alene er lagt på is på grunn av utsiktene til energimangel, hevder næringssjefen. Uten en tryllekunster av format blir det vanskelig å imøtekomme behovene til landbasert virksomhet, hvis Melkøya og Wisting tar for seg først.

I mente må vi ha med oss at bekymringen er særdeles utbredt blant ekspertene på området, fra kraftlagene i Finnmark til giganten Statnett.

– Vi går mot negativ effekt- og energibalanse i løpet av få år. I deler av landet vil dette føre til perioder med svært høye priser, heter det i et brev til olje- og energidepartementet. Nå kobles ikke uroen direkte til oss i nord, men når det heter at “det ikke vil være mulig å levere energi til alle forbruksmønster”, ligner det veldig på advarslene som kommer fra bransjen i nord.

Det er ikke bare å skjønne hvilken kraftproduksjon som skal fylle inn behovet hvis gassproduksjonen på Melkøya stanses, parallelt med at annen energiproduksjon står i stampe. Paradokset er altså at også grønn omstilling blir ofret i en slik kabal.

Når næringsministeren Jan Christian Vestre (Ap) i dag besøker Alta håper vi at kunnskapsgrunnlaget presenteres fra bekymrende partikolleger lokalt og regionalt. Finnmark Ap har også vært tydelig på hvor ødeleggende kraftunderskuddet vil være, men de må våge å utfordre eller konfrontere sentrale beslutningstakere akkurat nå. Svaret og politisk veivalg kan bli nokså avgjørende for partiets oppslutning i høstens valg.

Om næringsminister Vestre ikke er rette mann til å svare på elektrifisering av sokkelen, har han i det minste ansvaret for lista med investorer og bedrifter som vil satse i Alta, Finnmark og Nord-Norge.