Det kan være mange gode grunner til å ta seg et glass eller to. Dessverre er ikke helsa en av dem. Det fortjener du å vite.

Da forslaget til nye nordiske helse- og kostholdsråd kom i sommer, var det nok mange som satt kaffen – eller kanskje vinen – i halsen. Null alkohol for helsens skyld, var rådet. Antakelig var det en dårlig nyhet for flere. Men dessverre gir rådene mening, fordi forskning er tydelig på alkoholens negative helseeffekt.

Derfor kommer stadig flere land på banen med tydeligere råd rundt alkoholkonsum. Blant annet har Canada i år kommet med nye råd om maks to enheter i uken for å minimere alvorlige helseskader av alkohol.

Alkohol kan knyttes til over 200 sykdommer, blant dem flere typer kreft. Samtidig er det kun 1 av 10 som kjenner sammenhengen mellom alkohol og brystkreft. Fremdeles lever myten om at alkoholens positive helseeffekter er nært sidestilte med de negative. Men WHO er svært tydelige i sin oppsummering av forskningen: Det finnes ingen studier som viser at mulige positive effekter av små mengder alkohol på enkelte former for hjerte- og karsykdommer, oppveier de negative helseeffektene forbundet med de samme nivåene av alkoholforbruk. Hjertemyten er altså knust.

Det kan være mange gode grunner til at man ønsker å drikke alkohol, som hygge og kos, at man liker smaken, slapper bedre av i sosiale sammenhenger eller ønsker en ruseffekt. Men helse er altså ikke en av dem.

Når helse- og ernæringsråd utarbeides, er det naturlig at alkohol også adresseres. Og når forskningen er så tydelig på at det ikke finnes noen trygg nedre grense når det kommer til alkohol, ville det kanskje vært litt rart å lande på en annen helseanbefaling enn nettopp null enheter?

Det finnes mange helse- og ernæringsråd. Mengde rødt kjøtt, salt i maten, antall egg om dagen, for å nevne noen. Disse rådene leser vi – blir litt mer opplyst om effekten for eksempel kjøttet har på helsa – og så tar vi et eget valg om hvilken risiko vi ønsker å utsette oss selv for. Ut fra statistikken kan vi se at de fleste av oss ikke velger å følge alle kostholdsråd, meg selv inkludert.

Slik er det også med alkohol. Vi fortjener å være kjent med helseeffekten av alkoholen, slik at vi kan ta opplyste valg. Helserådene kommer ikke fordi folk skal nektes å ta seg et glass, men fordi vi fortjener å vite hvilken risiko vi utsetter oss for.

Det store flertallet nordmenn vil fremdeles velge å drikke både øl og vin. Men kanskje vil litt flere ha fått med seg at det for helsens skyld lønner seg å redusere alkoholforbruket. Og så er det verdt å huske at du ikke må kutte alt, for å ha en effekt – men at hvert glass du kutter er godt for helsa.

Ragnhild Kaski

generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til