Hørte olje- og energiminister Terje Aasland i Dagsnytt-18. Og endelig fortalte han det. Det svake kunnskapsgrunnlaget dreier seg om regjeringens manglende kunnskaper om konsekvensene av å prøve å vri seg unna en høyesterettsdom.

Motstanden mot menneskerettighetsbruddet, neglisjeringen av landets øverste domstol, bortforklaringer og direkte usannheter har økt i et stratosfærisk tempo. Aksjonistenes grundighet og dyktighet har vekket folk.

Nå skjønner storparten av Norge at landets fremste folkevalgte driver på med fusk og fanteri, i kompaniskap med både norske og kontinentale kapitalkrefter (EU er krokodillen som er klar til å glefse av halen på Norge hvis regjeringen ikke danser etter pipa der nede.)

Nå bør Terje og Jonas ha lært mye. De bør ha lært at det er lite lurt å prøve seg med skyggefanteri, ordkløveri, retoriske knep - altså den slags som de i sin ungdom lærte på sommerleirene og partikontorene.

Nå bør de ha lært at makta deres er av meget begrenset omfang og varighet når folket reiser seg. De bør ha lært at selv bittesmå samer kan utgjøre en voldsom kraft når rettferdigheten er på deres side.

De bør ha lært at gode nordmenns solidariske ånd våkner når urett begås rett utenfor stuedøra. Og de bør ha lært at store industriprosjekter planlagt og gjennomført i dølgsmål ikke er et lurt politisk trekk. Og sann mine ord, den kunnskapsmangelen som regjeringen har avslørt med Fosen-saken, kan lett smitte over på andre saker og områder. Men nå våkner de skarpe blikk. Opinionen kvesser sine klør. Statsministerpartiets motstandere er klar til å gi dem enda en runde med skikkelig politisk juling.

Vi husker Bjartmar Gjerde før Alta-kampen, vi husker Odvar Nordli under sultestreiken i 1979, vi husker NVEs tiger i Finnmark, Kåre Kummeneje på 70-tallet - industrisannhetens budbærer som reiste rundt med oppkonstruerte prognoser om strømmangel og død og fordervelse i Finnmark. Vi husker hvordan det endte.

Da Gro Harlem Brundland oppdaget det, brukte hun ærligheten som våpen. Utbyggingen av Altaelva var unødvendig i forhold til prognosene for behovet for elektrisk kraft. Vi husker ministrene Cappelen og Stoltenberg under Alta-saken. Vi husker kommunalminister Harrieth Andreassen som åpnet døra for utredning om de grunnleggende og historiske rettighetene til samefolket i Norge.

Ja, de hadde manglende kunnskaper den gang også, og utredninger måtte i gang. Men dagens manglende kunnskapsgrunnlag til Terje og Jonas er altså litt annerledes. De hadde oppskriften, de hadde redskapen, men valgte å legge bort oppskriften og kjøre i vei med en redskap uten sans og styring.

Lite lurt, lite lurt. Akk, og akk. At historien skulle gjenta seg! At de aldri lærer.

Isak Samuel Hætta