Den internasjonale kvinnedagen har blitt markert helt siden tidlig på 1900-tallet. Da ble det sagt at man skulle kjempe for kvinners rettigheter og kampsaker. I 1917 ble kvinnedagen feiret 8. mars i Russland. Fire år senere ble det gjort til den faste datoen for å demonstrere for kvinners rettigheter i verden. I dette leserinnlegget vil jeg stille spørsmålet: Hvorfor markerer vi 8. mars?

Når jeg spør hvorfor markerer vi 8. mars, mener jeg HVORFOR? I utgangspunktet er det bra at det markeres, og bra at vi setter pris på kvinner. Problemet mitt er at det ikke skal være nødvendig. Omtrent halve jorda består av kvinner, og derfor skal det ikke være noen grunn for at det i utgangspunktet skal markeres. Og jeg vil ikke bruke mitt leserinnlegg på å klage over at menn ikke har en egen dag, men jeg skal få frem at det egentlig ikke skal være noen grunn for at vi skal markere kvinnedagen 8. mars. I 1909 ble kvinnedagen først markert, og i 1909 var det en annen tid. Siden 1909 har verden og samfunnet vært i stor endring, men dessverre ikke stor nok til at det ikke trengs en kvinnedag. Med så stor utvikling som samfunnet har hatt, burde all ulikhet mellom kjønnene vært utryddet allerede.

Vi har demonstrert for dette i hundre år nå, og det har hatt virkning i det store bildet. Kvinners rettigheter er viktige å kjempe for og det som er bra er at det har vært en utvikling. Siden 1917 har kvinner i mange land fått mer rettigheter, og mer frihet. Jeg er glad for at vi markerer og feirer kvinnene, men kvinner skal være en selvfølge på lik linje som menn i verden. Det finnes fortsatt mange eksempler på der det ikke er tilfellet.

Penger er noe alle trenger, og lønnsforskjellene på kvinner og menn er nedslående. I en undersøkelse fra 2019 ble det laget en liste over best betalte idrettsutøvere basert på prispenger, lønn og sponsoravtaler. Første kvinne på listen kommer på 63. plass. Serena Williams var den kvinnen. Williams er en tennisspiller og hadde vunnet alt man kunne vinne innen tennis. Fortsatt kom den mannlige tennisspilleren Roger Federer på femte plass på den listen. Dem begge hadde vunnet mange av de samme turneringene i den sesongen, og dem begge har vunnet alt som kan vinnes innen tennis. Fortsatt tjente den mannlige utøveren 60 millioner kroner mer i året. Det vil si at det kun er kjønn som bestemmer hvem som skal tjene 90 millioner, og hvem som skal tjene 30 millioner.

Et annet eksempel er i arbeidslivet. Det er klart flest kvinner som jobber innen helse og i omsorgsyrker, mens det er flest menn som jobber innen håndtverksyrker. Kvinner blir for eksempel sykepleiere, hjelpepleiere eller jobber på gamlehjem. Menn blir eksempelvis snekkere, elektrikere eller tømrere. Det er for så vidt greit, men problemet er at de mannsdominerte yrkene tjener mer. Det blir dumt, for alle disse yrkene er minst like viktige for at et samfunn skal gå rundt.

Konklusjonen er at det er viktig at vi markerer kvinnedagen, men at det ikke skal være nødvendig. Det finnes fortsatt flere eksempler på hvorfor den burde markeres. Når vi går tom for eksempler, trenger vi ikke lenger å markere denne dagen. Da kan vi feire dagen all ulikhet mellom kjønnene ble utryddet. Og det kommer til å bli en nødvendig dag.

Erik Rønning Holtet, Ungdomsskoleelev Alta