Forrige uke møttes et regionalt innspillspanel i Alta for å klekke ut nye ideer til tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark. Hvilke tiltak må til for å stanse fraflyttingen og hva må til for å bidra til at Finnmark blir et potent vekstområde?

Vi synes det er flott at det settes sammen en regional tenketank, som kommer med nye og friske ideer om situasjonen, kanskje spesielt i lys av at Finnmark starter på scratch fra nyåret. Da synes vi det også er en god ide å bruke flere unge mennesker, som ikke nødvendigvis har politisk erfaring.

Bakteppet for nytenkningen er naturligvis rapporten til Vista analyse som ble bestilt av kommunal- og distriktsdepartementet. Etter 30 år med en tiltakssone er det helt ok at man ser nærmere på effekten av tiltakene – og ikke minst vurderer om det finnes andre og bedre ting å fylle opp i verktøykista.

Det som er helt på det rene, er at forslag om å fjerne Alta og Hammerfest fra tiltakssonen er jevngodt med å svekke sonen. Å fjerne motoren er en dårlig ide hvis man skal ha farkosten til å bevege seg framover.

Da snakker vi ikke bare om innbyggertall, men også om å etablere en region som er attraktiv. Suget etter arbeidskraft og kompetanse er blant de store prøvelsene i årene som kommer. Akkurat nå er Alta og Hammerfest blant magnetene, men det er også kommuner med periferi.

I tillegg til nullsats på arbeidsgiveravgiften, tror vi ett av de mest virkningsfulle tiltakene er nedskrivning av studielån.  Selvfølgelig må denne type ordninger markedsføres, inkludert gratis barnehage som ble faset inn fra 1. august. Hvis vi ikke makter å gjøre denne type ordninger kjent, har vi definitivt et problem, slik Vista Analyse var inne på.

Vi skal ikke skyte ned ideer før det er laget protokoll, men vi tenker at det er viktig at forslagene handler om et grunnleggende ønske å både yte og skape. Virkemidlene skal bygge opp under dette. Sekstimers arbeidsdag kan sikkert være fristende, men er et dårlig signal i denne konteksten.

Vi går mot en spennende tid. Noen vil til og mene at gode råd er dyre når det nå skal etableres tjenestetilbud for kun 75.000 innbyggere.

Det nye fylkestinget vil definitivt få store utfordringer i fanget etter høstens valg, uavhengig om det er et rødt eller blått politisk flertall. Å få penger nok til å forsvare så mange videregående skoler og at fornuftig kollektivtilbud er blant de store utfordringene. Desto større grunn til å jobbe hardt og sammen for å snu den demokratiske utviklingen og sikre en fornuftig tiltakssone.