Det at vi får – og blir - flere eldre i Norge er ingen bombe. Politikere og ulike regjeringer har jo alle kunne følge med Statistisk Sentral Byrå (SSB) sine tall. Det er jo egentlig enkelt siden antall fødsler hvert år er godt kartlagt. At 16 prosent av befolkningen i Norge i dag er over 67 år bør derfor ikke komme som en bombe for noen – heller ikke for oss politikere på Stortinget og i regjering.

Dagens regjering fra AP og SP varslet i revidert nasjonalbudsjett våren 2022 at regjeringen skulle avvikle Eldreombudet med virkning fra 1. juli 2023. Regjeringen startet da arbeidet med et nytt eldre prosjekt som heter «Bo trygt hjemme.» Regjeringen anerkjente at Eldreombudet hadde vært godt for de berørte eldre, men var kommet til at Pasient- og brukerombudet skulle overta Eldreombudets oppgaver og videreutvikle tilbudet. I desember 2022 ble eldreombudet sagt opp med virkning fra 1. juli i år.

Eldreombudsloven fra 2020 ble enstemmig vedtatt på Stortinget for tre år siden. Bakgrunnen for å etablere ordningen er situasjonen for eldre i dagens samfunn og ønsket om å ha et ombud som skal sikre eldre menneskers interesser, rettigheter og behov. Ordningen er etablert etter modell av Barneombudet. Men når regjeringen etter tre år velger å avvikle ordningen med eldreombud – ble opphevelsen av loven behandlet på Stortinget i juni i år.

I min tale til Stortinget stilte jeg spørsmålet: Hvem skal ta vare på meg når jeg blir eldre og mer rynkete? Hvem skal snakke min sak? Det er egentlig det dette handler om. På vegne av Pasientfokus sa jeg videre:

Hvis vi ser oss rundt i salen i dag, ser vi at vi er forskjellige mennesker, med ulik bakgrunn. Vi snakker ulike dialekter, vi tilhører ulike yrkesgrupper, og vi ser til og med forskjellig ut. Det er lite som gjør oss like, bortsett fra at vi alle er stortingsrepresentanter.

På samme måte er ikke eldre mennesker en homogen gruppe med like fellestrekk – bortsett fra at årene har gått, og at man begynner å få en og annen rynke. Mange eldre får de samme helseutfordringene, men de er fortsatt ganske forskjellige fra hverandre – akkurat som de var da de var unge.

For nesten nøyaktig tre år siden, i juni 2020, stemte et enstemmig Storting for å opprette Eldreombudet ved en egen lov, etter modell av Barneombudet. På forhånd hadde det vært en høring om lovforslaget, en høring som viste stor støtte fra ulike deler av samfunnet til å opprette et nasjonalt eldreombud. Etter kun tre år har vi et stortingsflertall som ikke ønsker å videreføre Eldreombudet. Vi i Pasientfokus mener at ordningen med eldreombud i alle fall burde ha fått fungere over to hele stortingsperioder, det vil si minst åtte år, slik at vi kunne ha fått samlet erfaring før man gikk til det skrittet å eventuelt legge bort ordningen.

Eldreombudet ble av mange sett på som en vakthund for eldre mennesker. Vi har veldig gode erfaringer med Pasient- og brukerombudet, og de vil helt sikkert gjøre en god jobb, men det er vanskelig å se at et dedikert eldreombud vil være overflødig i en tid da vi får flere eldre mennesker.

Eldreombudets rolle har vært – og kunne fortsatt å være – å snakke de eldres sak overfor oss politikere, offentlige etater og private virksomheter. De har formidlet de eldres behov og skapt økt oppmerksomhet rundt de eldres liv, slik at de har blitt satt på dagsordenen hver dag.

Det er minst tre prioriterte arbeidsområder hvor Eldreombudet klart har vært de eldres stemme. Det gjelder innenfor helse og omsorg, arbeid og samfunnsdeltagelse ogdet digitale utenforskapet, som vi sannsynligvis vil få mer av.

Som vanlig har vi i Pasientfokus snakket med våre velgere og andre om deres tanker om at Eldreombudet nå legges ned. Konklusjonen etter å ha snakket med pasienter og deres pårørende er klar: Pasientfokus vil ikke stemme for Arbeiderpartiet og Senterparti regjeringens forslag i proposisjonen. Vi i Pasientfokus mener at Eldreombudet har fungert som et viktig talerør for landets eldre, og at de på en god måte har fremmet de eldres interesser. Vi ser det som naturlig at også de eldre har et ombud som dedikert taler deres sak.

Vi Pasientfokus synes det er trist å se at eldre kvinner og menn blir en salderingspost og mister et eget ombud dedikert til eldres behov. Vi har som nevnt tidligere i mange år, faktisk helt siden krigen, visst at det blir veldig mange eldre i Norge. Jeg kjenner flere voksne som trener hver dag, og som jobber, og de er 75 år, 79 år, 84 år. Disse eldre sier til meg at de oppfatter det som en psykisk belastning og lite fruktbart når de stadig får høre at eldrebølgen er et problem som kommer mot oss. Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum skal ha sagt at han ville ha seg frabedt å bli sett på som et problem, eller som en stor tsunami som kommer flommende over landet. Dørums ord er, slik jeg ser det, er viktig å ha med oss når vi som politikere skal legge forholdene til rette for våre eldre – både for de som er friskere og de som har dårlig helse.

Følgende partier og liste stemte MOT at eldreombudsloven skulle oppheves: Høyre, Fremskrittspartiet, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus.

De som stemte FOR at eldreombudsloven skulle oppheves var: Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Venstre.

Irene Ojala, Medlem av Helse- og omsorgskomiteen

Stortingsrepresentant Pasientfokus, Finnmark