Det har vært mye styr og bråk rundt Finnmarkssykehuset og Helse Nord. Ikke uten grunn. Altaposten har intervju med tre styremedlemmer som måtte forlate sine styreverv fordi de ikke var totalt kinesisk enig i ledelsens sine avgjørelser. Det er mildt sagt ikke bra!

Deretter la Altaposten ut navn og bosted på referansegruppa som er med på å bestemme Finnmarksykehusets fremtid. De fleste som jobber i referansegruppa jobber ved Hammerfest sykehus. Det er deres arbeidssted som styrkes ved den utredningen som de selv gjør.

Så la oss se på noen fakta om habilitet/ inhabilitet.

1. Inhabilitet betyr at en person ikke kan behandle en sak på grunn av sin tilknytning til saken eller personer som vil kunne bli berørt av sakens utfall. Den inhabile kan verken treffe avgjørelse i saken, medvirke ved utredningen eller medvirke ved vurderingen av den. Referansegruppas medlemmer er ved navns benevnelse.

2. Dersom en inhabil person har deltatt i forberedelsen eller avgjørelsen av en sak, utgjør dette en saksbehandlingsfeil som kan medføre at vedtaket blir ugyldig.

I Lovdata står det følgende oppsummering:

1. I rettslig forstand vil «inhabilitet», eller «ugildhet» som betyr det samme, innebære at det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til en persons upartiskhet. Hvis slike forhold foreligger, forutsetter reglene om habilitet at vedkommende ikke skal delta i behandlingen og i avgjørelsen av den konkrete saken.

2. Hvorfor har vi regler om habilitet?

Det er flere hensyn som taler for at den som har egeninteresse i utfallet av en sak, eller som har et nært slektskap eller vennskap til noen av partene, ikke bør behandle eller avgjøre vedkommende sak. For det første kan det være fare for at vedkommende vil opptre partisk. For det andre er det viktig at folk har tillit til at statsansatte, for eksempel en saksbehandler i et direktorat, opptrer upartisk. Og for det tredje tjener habilitetsreglene til å beskytte statsansatte mot utilbørlig press utenfra.

3. Reglene om habilitet har sammenheng med prinsippet om at det ikke må tas utenforliggende hensyn. Habilitetskravet gjelder ikke bare den statsansatte som skal treffe avgjørelse i en sak, men også for den eller de som skal utrede eller forberede saken.

Her er Lovbestemmelser om habilitet, Sentrale bestemmelser om habilitet finnes i forvaltningsloven kapittel II og domstolloven kapittel 6.

Regler om habilitet finnes også i aksjelovene, skjønnsprosessloven, tinglysningsloven, konkursloven, stiftelsesloven og tvangsfullbyrdelsesloven.

Så kan du, på bakgrunn av det du har lest over vurdere hvordan DU anser personene nevnt under - anser du dem som uhildet i sin tilrådning over sykehusene i Finnmark sin fremtid? Eller skal de bare pakke snippeska si - og avslutte sin skinnundersøkelse?

Er disse habil eller Inhabil?

1. Jørgen Nilsen, klinikksjef, Hammerfest sykehus

2. Uwe Agledahl, avdelingsleder kir/ort Hammerfest sykehus

3. Kim Mikkelsen, Enhetsleder anestesileger Hammerfest sykehus

4. Bjørn Wembstad, Medisinsk rådgiver Hammerfest sykehus

5. Trond Ivar Carlson, Klinikksjef prehospitale tjenester (Hammerfest)

6. Evy Fjellstad, FTV, NSF (Hammerfest)

7. Toralf Enge, FTV, DNLF (Hammerfest)

8. Lill-Gunn Kivijervi, Økonomisjef (Hammerfest)

9. Astrid Balto Olsen, sekretær (Hammerfest)

10. Oddvar Kvalsvik, Anestesilege Kirkenes sykehus

11. Lise Beate Dalsaunet , Avdelingsleder kir/ort, føde/gyn Kirkenes sykehus

12. Steffen Veshovde Mong, HVO Kirkenes

13. Gunn Olsen, Avdelingsleder somatisk avdeling Klinikk Alta

14. Amund Peder Teigmo, Klinikksjef Sámi klinihkka

Jeg vet nøyaktig hva jeg mener.

Finnmarkssykehusets lokale helter står ikke sammen for innbyggere i Nord-Norge. Og i alle fall ikke i Finnmark. Der er det kun en by det handler om - arbeidsplassene til flertallet av de som utreder.

Irene Ojala

Stortingsrepresentant Pasientfokus, Finnmark