Å ha trygghet for jobb, bolig og helse, og å vite at noen hjelper deg om du sliter, gir tillit til at velferdsstaten er der for deg hvis du trenger den. Tillit mellom mennesker og til samfunnet er vår aller viktigste beredskap. Derfor er investeringene vi gjør i velferdsstaten vår også en investering i beredskapen vår i kriser.

Hver dag går FOs medlemmer på jobb i velferdsstatens førstelinje, og er blant de første som ser hvordan det står til med sosialpolitikken i Norge. Under og etter pandemien, og inn i dyrtida har vi sett eksempler på mennesker som faller mellom alle stoler i systemet vårt.

Folk som forteller at de ikke kan leve av ytelsen sin, barn som ikke får spesialundervisningen de trenger, personer med utviklingshemming som ikke får rettssikkerheten sin ivaretatt. Det er en politisk oppgave å tette disse hullene, og bygge en sterkere velferdsstat.

Alle som opplever hullene i velferdsstaten på kroppen, har en ting til felles: de bor i en kommune og i et fylke. Nå er det lokalvalg og vi skal stemme over hvem som skal styre kommunene og fylkene våre de neste fire årene. Da håper vi du stemmer på noen som vil investere i sosialpolitikken og som prioriterer å tette hullene i systemet vårt.

Vi i FO har noen hovedkrav til politikerne i årets valg. For det første må satsene på sosialhjelp opp, slik at de er på et nivå det faktisk går an å leve av. Nav-kontorene må utvide åpningstidene slik at det er mulig for folk å få hjelpa du trenger, også om du ikke behersker digitale verktøy. For det andre må våre medlemmer få flere kolleger for å kunne gi gode og forsvarlige tjenester til innbyggerne. Vi må ansette flere vernepleiere for å gi et faglig forsvarlig tilbud til personer med utviklingshemming, og få ned tvangsbruken.

Det er behov for flere miljøterapeuter i skolen som har høy kompetanse til å jobbe med skolemiljøet. Vi er i en tid med store utfordringer som preger skolehverdagen, med økte mobbetall, flere elever som sliter med skolevegring og vedvarende høyt frafall er bare noen eksempel. Miljøterapeuter med sosialfaglig utdanning er en uvurderlig ressurs både for å legge til rette for trivsel, og hjelpe elever til å komme i posisjon til læring. Ikke minst å fange opp elever som har det vanskelig, men ikke selv ber aktivt om hjelp. Miljøterapeuter er en særs viktig ressurs i arbeidet med å forebygge utenforskap og utjevne sosiale forskjeller. En styrking av laget rundt eleven på denne måten, gjør at lærere kan bruke tida si på undervisning. Slike investeringer vi kan gjøre i forebygging, er penger vi mangedobbelt slipper å bruke på å bøte på sosiale problemer når de har oppstått.

Vi må også investere i et barnevern som gir trygghet for alle barn i lokalmiljøet. Finansieringene til barnevernet må økes, og behovet for økt kompetanse må følges opp med politisk handling. Kommuner som har et godt barnevern, har ansatte med nok tid og riktig kompetanse til å følge opp barn og familier som strever. De har også en verktøykasse med gode hjelpetiltak som kan settes inn. For de som har behov for hjelp av barnevernet er det avgjørende at tjenesten oppleves trygg og tilgjengelig. Da må ansatte ha tid til å bygge relasjoner både til barn og foreldre.

En aktiv sosialpolitikk hindrer utenforskap, og fanger opp når noen holder på å falle utenfor. Dette er beredskapen vår, og alle som stiller til valg ved dette lokalvalget bør svare på hva de vil gjøre for å gjenreise sosialpolitikken og tette hullene i velferdssystemet vårt i sin kommune. Vi i FO lover å stå opp for tryggheten til de som trenger velferdsstaten, og for de som jobber der. Så er det opp til politikerne ved årets valg å vise at de kan love det samme.

Heidi Elisabeth Pedersen Fylkesleder FO Troms og Finnmark