Legevakta i Alta er travel, og legene er involvert i alt av akuttmedisin i Alta kommune. I andre byer går mange akutte pasienter rett på sykehus, men her i Alta er legen med på vurderingene og oppstart av behandling ute nettopp fordi det er for langt å ta pasientene rett til sykehus.

Det er spennende, men likevel trygt, fordi vi har gode rutiner og gode folk vi jobber med - sykepleiere og ambulansearbeidere. I tillegg har vi et stort fokus på å trene!

I Alta har vi siden 2007 drevet med samtrening på akutte tilstander, med legevaktsleger, sykepleiere og ambulansearbeidere. Vi har vunnet Legeforeningens kvalitetspris for dette arbeidet, i 2017. Hver eneste måned (bortsett fra juli og noen måneder etter mars 2020) har vi slike samtreninger - dette er ganske unikt i Norge! Alle leger, sykepleiere og ambulansearbeidere i Alta får anledning til å være med på slik trening minst 1 gang i året.

I forrige uke øvde vi alle sammen i prosjektet «Trygg Akuttmedisin» - Alta kommune og ambulansestasjonen her var først i gang i Finnmark med dette. Disse samtreningene skaper ikke bare tryggere forhold for pasientene, det skaper også tryggere arbeidsmiljø. Vi kjenner hverandre på tvers av profesjonene. Legene rykker ofte ut med ambulansen, og vi jobber godt sammen. Vi vet hva ambulansearbeiderne er gode på og de vet hva vi kan brukes til.

På øvelsene i forrige uke hadde vi med oss AMK og også lege på sykehuset. Dette var nytt og spennende. I neste uke skal vi ha en stor samvirkeøvelse med ambulanse, politi, brann og Sivilforsvaret, og da skal også AMK være med.

Vi vet at dette gode samarbeidet vil fortsette. Vi vet også at vi kommer til å få til et godt samarbeid med ledelsen i Prehospital klinikk. Vi har sammen en plan om å opprette et «akuttmedisinsk samarbeidsforum» hvor vi alle kan snakke sammen for å løse eventuelle frustrasjoner før det blir konflikter.

Vi vet at ikke alt løses med en ambulanse – noen ganger er det best for pasienten å bli i Alta. Nok sengeplasser i Alta kommune er noe det jobbes med hver dag. Mye er allerede startet eller på plass, og noe er på trappene.

Legevakta og ambulansetjenesten i Alta jobber sammen for det beste for pasientene våre, og sammen med AMK, prehospital klinikkledelse, Klinikk Alta og Alta omsorgssenter skal vi fortsette og utvikle dette arbeidet videre.

Avslutningsvis litt bakgrunnsinformasjon:

Vi bruker delvis et system som heter Legevaktsindex og delvis det samme systemet som AMK (Norsk indeks for medisinsk nødhjelp) når vi triagerer (prioriterer / bestemmer hastegrad) per telefon.

Ut fra bestemte kriterier får pasientene fargekoder fra grønn (haster ikke) til gul (haster) og rød (akutt).

Når så pasientene ankommer legevakta gjør sykepleierne en ny vurdering basert på et verktøy som heter NEWS (National Early Warning Score, et internasjonalt anerkjent verktøy som også brukes på sykehusene). Dette verktøyet gir pasienten «poeng» ut fra forskjellige målinger som sykepleieren utfører og gir oss en pekepinn på hvor raskt en pasient bør tilses av lege, og hvor ofte sykepleieren må gjenta målingene for å se utviklingen til pasienten.

Dette er et system vi har innført for ca 3 år siden, og som vi er veldig fornøyd med at vi har klart å få på plass. Det gir en trygghet for oss selv i vår vurdering, men ikke minst en trygghet for pasientene!

Anne Herefoss Davidsen

Kommuneoverlege

Rådgivende lege

Alta kommunale legevakt