Lekkasjen fra utredningsarbeidet om spesialisthelsetjenesten i Vest-Finnmark har skapt sterke reaksjoner både i Hammerfest og Alta. Dessverre bedriver en del politikere rene retoriske øvelser heller enn å analysere hva dagens og ikke minst framtidas utfordringer for sykehustjenestene i Finnmark er.

Situasjonen er enkelt sagt den at investeringsbehovene i spesialisthelsetjenesten innenfor Helse Nords ansvarsområde er store og langt større enn det som ligger innenfor den økonomiske rammen Helse Nord disponerer. Investeringene i Nye Kirkenes sykehus medfører at det er lite økonomisk handlingsrom for investeringer i nok et sykehus i Finnmark. Helse Nord-direktør Finn Henry Hansen uttalte til FD at det ikke var satt rammer for hva som skal skje med Hammerfest sykehus og det må tolkes som en bekreftelse på de økonomiske utfordringene Helse Nord står foran.

Den nye blåblå regjeringen har ikke bare signalisert at de vil fjerne helseforetakene, de har også signalisert at de ønske å øke andelen private tilbydere i spesialisthelsetjenesten. Sagt på en annen måte, betyr det at regjeringen ønsker å bruke mindre penger på å investere i nye sykehusbygg og utstyr.

Hva betyr dette for Finnmark? Det betyr at det er stor sannsynlighet for at det kan gå lang tid før det kommer penger utover det som går til Nye Kirkenes sykehus. I et slikt perspektiv blir sykehusdebatten i Vest-Finnmark ganske merkelig. Politikere i Hammerfest og Alta slåss så fillene fyker om investeringer som det er lite sannsynlig at vil bli realisert i overskuelig framtid.

Når rapporten om spesialisthelsetjenesten i Vest-Finnmark foreslår å overføre stillinger fra Hammerfest til Alta er det i realiteten en nedtrapping av det totale tilbudet i Finnmark, noe som også er en kostnadsbesparelse for Helse Nord. Skal den politiske debatten fortsette å handle om investeringer til sykehus som sannsynligvis ikke kommer og ende opp som et by-derby mellom Alta og Hammerfest om flytting 31 stillinger har politikerne både i Alta og Hammerfest gjort en slett jobb.

Det eneste fornuftig politikerne i Alta og Hammerfest kan gjøre er å erkjenne at rapporten synliggjør noen av de konkrete behov i Alta og stå sammen om å kreve at det tilføres friske penger for å opprette disse stillingene i Alta. Så må politikerne i Alta og Hammerfest danne felles front mot en økonomisk styrt reduksjon av det totale spesialisthelsetjeneste tilbudet i Finnmark.

Det hviler et spesielt stort ansvar på den politiske ledelsen i Alta, som tilhører regjeringspartiene og som etter medieoppslagene å dømme har enkel adgang til regjeringskontorene. Klarer de å sikre økte overføringer til Helse Nord, slik at nok et sykehus i Finnmark kan realiseres, skal jeg gjerne være med å diskutere sykehusstruktur, men jeg har ingen tro på at Høyre-ordfører Laila Davidsen, Frp-varaordfører Ronny Berg eller Venstre-politiker Trine Noodt har slik innflytelse på regjeringas helsepolitikk at det kommer store overføringer til Helse Nord. Da må det minste en kan forvente av fylkespolitikerne Davidsen og Noodt være at de av og til ser utover Alta kommunes grenser og starter en kamp for å sikre at spesialisthelsetjenesten i Finnmark ikke reduseres ved at stillinger fjernes fra Hammerfest og overføres til Alta. De må kreve en egen satsing i Alta som ikke går på bekostning av Hammerfest. Det bør kunne samle politikere og ordførere både i Alta og Hammerfest til felles kamp for felles interesser. Men det er et voksent ansvar å ta – det gjenstår å se om noen er voksne nok til drive realpolitikk og ikke bare bygge luftslott.

Bente Haug, fylkespolitiker Ap