Tirpitz Museet som ble åpnet i 1980 i Kåfjord i Alta kommune er mer enn et museum om det tyske slagskipet Tirpitz. Før vi besøkte museet (for mange, mange år siden) trodde vi at det bare var vrakdeler av skipet og noen bilder. Nei, her er fordypning i krigshistorien ikke bare gjennom to år (1943-44), men fra krigens første dag 9. april til slutten av 1945. Altså gjennom seks år.

Selv om vi ikke er spesielt interessert i geværer, revolvere eller andre våpen, uniformer, distinksjoner eller andre krigseffekter produsert lenge før 1940, var det likevel mer fascinerende enn vi trodde!

Tirpitz Museum i Kåfjord holder til i et tømmerhus fra 1880-tallet, bygget på Lillehammer og fraktet til Alta i 1946 for å tjene som sykestue. Foto: Odd Mathis Hætta

Uniformer, drammeglass og brudekjole av tysk fallskjermsilke

Gjenstander, våpen og andre effekter er plassert langs veggene og i montere. Vi valgte det innerste rommet. Langs langveggen står tre tyske offiserer (modeller) i uniformer, med uniformsluer, distinksjoner (=militærgrad, utmerkelser) og æresmedaljer som viser deres tapperhet og innsats i krigen.

Den ene er en høy marineoffiser som holder en sekstant og med kikkert på brystet. På uniformens høyre side har han symbol for fallskjermhopp. Han har altså kompetanse også som fallskjermhopper. Ved siden av han står en matros, med senderutstyr. Han har headset på. Veggen bak dem dekkes av et stort naziflagg med hakekors.

Modeller av en generaler i Luftwaffeuniform (til venstre), en marineoffiser og en matros. Foto: Odd Mathis Hætta

Lenger inne står en general (navngitt) i Luftwaffe (opprettet i 1935, nedlagt ved kapitulasjonen i 1945, det vil si i luftvåpenets uniform, også han med distinksjoner. Bak han henger et hakekorsflagg. I en monter midt i rommet en krigsskipmodell.

Ved den motsatte langveggen finner vi en monter med de forskjelligste effekter som er funnet på omkomne tyske soldater på Tirpitz. Her er distinksjoner (gradsmerker), æresmedaljer, bl.a. et jernkors (en meget høy utmerkelse), tyske pengesedler, pass og legitimasjoner, navneskilter, briller, pipe og lighter, drammeglass og kaffekopper, Nivea salve og flasker med parfyme og salver i tuber. Ja, her er til og med et blekkhus, og dessuten gafler, skjeer og bordkniver fra Tirpitz. Dette rommet sammen med flere andre rom, er et eksempel på hvordan et museum skal presentere sitt budskap.

Bruden i hvit silke, lageg av en fallskjermduk. Foto: Odd Mathis Hætta

Et rom over gangen, er like interessant. Her står en kvinnemodell som brud (etter krigen), kledd i kvit silkekjole, - en kjole sydd av en tysk fallskjerm! På den motsatte veggen står en soldat i feltfrakk, hjelm og gevær med påsatt bajonett. Midt på gulvet en stor monter med tyngre våpen, mitraljøser, granater og annet sprengstoff. Her er dessuten flere modeller av tyske krigsfly. Modell av en bestemt type fly jeg savner, et fly med to skrog. De var kanskje ikke så vanlig, men som 4-5-åring så jeg flere ganger når de fløy over mitt barndomshjem i Siebe i Kautokeino.

Sigaretter og tobakk fra krigens dager. Foto: Odd Mathis Hætta

I dette rommet er det også en liten monter med sigarett- og tobakk-esker som Norsk Røketobakk, Mørk Elefant Avfallstobakk, Goldschnitt, - og Lux Shampoo, med mer.

Krigsmuseet - et laftet tømmerhus

Tirpitz Museum er et privat spesialmuseum i et tømmerhus som opprinnelig ble bygget på Lillehammer på 1880-tallet og fraktet til Alta i 1946. Det kom som krigshjelp og ble først satt opp som sykestue i Kåfjord. Utenfor står en minnebauta av Altaskifer på en 12 cm tykk panserplate fra Tirpitz (navnet etter storadmiral Alfred von T.)

Tirpitz Museum er ikke det eneste spesialmuseum her i landet. Det finnes vegmuseum, flymuseum, jernbanemuseum, oljemuseum, industrimuseum, skimuseum, hvalfangstmuseum, fotomuseum, fjellmuseum, bremuseum, m.fl.

Tirpitz Museum består av 6-7 rom hvorav ett er for filmgramvisning for 15-20 personer. På flere av de andre rom er det modeller av Tirpitz, Sharnhorst, Lützow, o.fl. Men det mest interessante er det autentisk inventar med vrakdelene av Tirpitz, våpen som mitraljøser, geværer med påsatt bajonett, pistoler, revolvere, sendere, radiostasjoner, uniformer, kontorrekvisita, kunngjøringer og plakater, spisebestikk, musikkinstrumenter som trompeter og horn, dokumenter, brev og mye annet som hører til i en stor skipsbesetning.

Museet setter fokus på Tirpitz som var et av de største tyske slagskip under 2. verdenskrig. Skipet var fra 1942 stasjonert i Norge, det lå ankret opp i Kåfjord i nesten to år. Skipet var et av deres viktigste våpen mot konvoiene som gikk til Murmansk.

I Altafjorden var Tysklands største flåtebase under krigen. Også andre tyske krigsskip hadde Altafjorden som base, bl.a. slagskipet Scharnhorst og slagkrysseren Lützow sammen med et titalls destroyere og forsyningsskip. De skulle ramme skipstrafikken til Murmansk. Tirpitz ble 22. september 1943 skadet av britiske dvergubåter og bombet i april 1944 av britiske fly. Slagskipet ble senket av allierte bombefly ved Tromsø 12. november 1944.