Debatten på NRK torsdag kveld brakte hverdagen til finnmarkingene rett inn i rikspolitikken. Riksmediene, og da både Dagbladet, VG og Dagens Næringsliv, våknet etter hvert og har gitt oppmerksomhet til måten myndighetene ivaretar liv og helse. Debatten fortalte at luftambulansetilbudet er i full krise, og nå er det blitt et nasjonalt spørsmål om folk i nord, og da spesielt Finnmark som er totalt avhengig av at luftambulansen funger, fortjener et likeverdig helsetilbud med resten av landet. Er det tilfeldigheter og flaks som skal avgjøre om vi som bor her skal kunne leve videre dersom man rammes av hjerteinfarkt, hjerneslag eller er involvert i en alvorlig ulykke?

All honnør til debattleder Fredrik Solvang for gode og svært presise spørsmål, og måten han hadde satt sammen panelet på. I en sak som har stort alvor, ble det nesten fornøyelig å høre Solvang nagle helseministeren til handlingslammelse. Spørsmålet er om det var å ta saken på alvor når det gikk nesten to uker fra flyene stod på bakken til han reiste nordover for å finne tiltak. Høies reaksjon bekreftet at krisen i tjenesten var en varslet krise som ansvarlig statsråd hadde lukket øynene for. I stedet for å handle overlot han arbeidet med å håndtere krisen til et helseforetak som over tid har vist at de ikke er tilliten verdig når det kommer til å ivareta liv og helse for folk i nord.

Før Debatten ble det klart at et samlet Finnmark står bak kravet om likeverdige helsetilbud. En nøkkel til dette er luftambulansetjenesten. I fare for å bli selvsentrert og selvskrytende; Altaposten har de siste årene drevet kritisk journalistikk på helsemyndighetenes forsøk på å bygge ned ambulanseflytjenesten i Finnmark. Her har Finnmarks befolkning kommet ut med noen seire, men også med tap, blant annet at to ambulansefly i døgnberedskap på basen i Alta ble redusert til ett. Allerede like etter nyttår ble en kommende ambulanseflykrise varslet gjennom en tresiders reportasje. Dessverre uten synlig reaksjon fra noen.

Helseminister Bent Høie har en sterk posisjon i Erna Solbergs regjering. Høie er også en av regjeringsmedlemmene med størst status i Høyre og han har en sterk posisjon i Frp og Venstre sentralt. I nord øker kravet om at Høie må gå. I Debatten gjentok leder i Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, kravet. Det har støtte av stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt og øvrige sentrale politikere i Finnmark Frp. Det er et budskap sentralstyremedlem Ronny Berg er «forpliktet» til å ta helt inn til partileder Siv Jensen.

Forhistorien er at Høie har blokkert for utredning av sykehusstruktur. Han sitter også med ansvaret for at det ikke er gjennomført ROS, det vil si sikkerhets og sårbarhetsanalyser i Finnmark, for kjeden av akuttilbud. Dette er i full kollisjon med det Frp har lovet velgerne, og det er et åpent spørsmål om tålmodigheten i Frp med Høie nå er borte.

Debatten på NRK ga ingen svar på hva som skjer med luftambulanseanbudet som har utløst krisen. Med tidligere saker i minne er det naturlig å spå at Ap også denne gang velger vekk hensynet til likeverdige helsetilbud.  Ingen må bli overrasket om Ap går sammen med regjeringspartiene og stemmer ned forslaget om å kjøpe ut Babcock av luftambulansetilbudet.