Frp har hatt en meget sterk posisjon i Alta, ikke minst takket være frontfigurer som tidligere statssekretær Ronny Berg og stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt.

Når Ronny Berg hopper av i ordførerkampen for å bli kommunedirektør i Karasjok og Odd Erling Mikalsen kaster seg inn i fylkestingsvalget, har det oppstått et voldsomt vakuum i kommunepartiet, der man fra før av har en åpenbar splittelse gående.

Vakuumet minner mer om et krater med tanke på at stortingsrepresentant Strifeldt har to år igjen av sin periode på Løvebakken.

I stortingsvalget har nemlig Frp og Strifeldt hatt enorm oppdrift, med 33 prosent oppslutning i hjemkommunen Alta. Det var bare Sylvi Listhaug som kunne matche et slikt resultat og det kan vel ikke herske noen tvil om at de to Frp-toppene har hatt vært arkitektene for partiets grunnmur, kanskje spesielt på østsiden av Alta.

Styret har nå intensjoner om å overlate til torsdagens medlemsmøte å velge mellom de tre gjenværende kandidatene som er kumulert.  Det vil si storfavoritt Odd Eilert Persen, Høyre-avhopper Linda Bræck og det unge talentet Tonje Martine Nerdal.

Vi tror det blir innledningen på et spinnvilt show. Det er neppe bare å plastre såret og gå videre etter torsdagens medlemsmøte, for det er velgerne som skal ta avgjørelsen til høsten. De vil lete etter et parti som kan opptre samlet om en kandidat.

Persen er kjent for klar tale og uredde holdninger til det meste. Det er vel og bra, men akkurat den egenskapen har en tendens til å harpunere evnen til å inngå kompromisser og skape et flertall på borgerlig side.

Skal de ha noen mulighet til å overta ordførerklubba som største parti på borgerlig side, må Høyres Alex Bjørkmann være med på leken. Det tror vi er enklere sagt enn gjort.

Det er sikkert fristende å tenke at intern uenighet i Frp er godt nytt for Høyre, men i virkelighetens verden er Høyre avhengig av et sterkt Frp, selv om Alex  Bjørkmann får solid høyrevind i ryggen.  Hvis ikke, blir dette først og fremst en gavepakke til Monica Nielsen.

I ettermiddag har Bjørkmann besøk av Erna Solberg, som må sies å ha gode odds for å gjenerobre makta her til lands.  Høyrebølgen har gitt Erna-effekt i Alta tidligere, i så stor grad at Høyre fikk ordføreren.

Det kan naturligvis gjenta seg, men det store spørsmålet vil være om det finnes et bærekraftig byggverk basert på et flertall.

Alta-valget har definitivt fått en ekstra dimensjon...