Vi må være sikker på at det vi gjøre er til det bedre. Vi må lære av historien vår i Finnmarkssykehuset og se til de som har prøvd ut den foreslåtte organiseringen innad i Helse Nord.

Vi må oppføre oss ansvarlig og en må lytte til fagfolkene våre og ikke gjøre samme feilen som ble gjort ved bygging av sykehuset i Kirkenes og Hammerfest.

Direktør Per Angermo ønsker å omorganisere Finnmarkssykehuset slik at vi får en ny gjennomgående faglig klinikkstruktur på tvers av våre sykehus og klinikker i Hammerfest, Kirkenes, Alta og Karasjok. Og en skal før en iverksetter ny organisering ha en funksjonsfordeling på overordnet nivå, hvor en har besluttet å starte med radiologi, operasjon og geriatri.

Dette innebærer at for eksempel at øverste leder for operasjon sitter i Hammerfest og øverste leder for medisin sitter i Kirkenes.

Vi vil altså ikke ha en stedlig ledelse slik vi har ved våre lokasjoner per i dag.

Denne formen for organisering ble prøvd i 2003 og 2004. Men en gikk bort fra det allerede i mars 2004. Det var den gang bred enighet i en samlet ledergruppe om at det hadde fungert dårlig.

Ved Helgelandssykehuset har det vært gjennomført en tilsvarende omorganisering som Angermo ønsker og det har ført til flere ledere og at et tidligere velfungerende samarbeid mellom avdelinger og fag har blitt vanskeliggjort.

Ved Universitetssykehuset UNN Harstad og Narvik har en gjort en funksjonsfordeling slik at leger i utdanning i mindre grad får gjort sine prosedyrer ved det sykehuset de er ansatt. De er derfor nødt til å ambulere for å fylle prosedyrelisen sine for å bli spesialister. Det gjør det vanskeligere å rekruttere leger til flere fag og drifta blir mer kostbar.

Den nye organiseringen skal gjennomføres uten at det blir gjort en skikkelig ROS- analyse (Risiko- og sårbarhetsanalyse). Dette mener det fleste ansatte er ren galskap.

Vi forlanger en grundig ROS- analyse og konsekvensutredning.

I en slik ROS- analyse skal det være flere alternativer. Jeg foreslår følgende alternativer:

A: 0-alternativet. (Dagens organisering)

B: Direktørens organisering. (Finnmarkssykehuset 2.0)

C: Organiseringen vi hadde fram til cirka 2012. Vi hadde da ett ledersjikt mindre, der enhetslederen sto rett under klinikksjefen ved de ulike lokasjonene

For litt over 10 år siden fikk vi et avdelingsledersjikt mellom enhetslederne og klinikksjefen. Det er nå over 35 avdelingsledere, noe som har ført til økede utgifter med mellom 40 og 50 millioner per år.

Ved alternativ B, Finnmarksykehuset 2.0, vil administrasjonsutgiftene trolig øke ytterligere.

Alle større omorganiseringer skal drøftes med de ansatte. Her er mandatet for omorganiseringen alt vedtatt, før det er blitt drøftet med de ansatte. Direktøren vil dessuten kun gjennomføre en enkel ROS-analyse.

Vi er alle i Finnmarkssykehuset innforstått med at vi må gjøre det vi kan for å få en bedre økonomi.

Direktøren sa da han tiltrådte at han ville snu alle steiner. Men nå ser det ut til han bare vil snu de steinene som det passer han.

Når han av flere tillitsvalgte har blitt spurt om han vil gjøre en grundig utredning der en ser på flere alternative organiseringer og så rette seg etter resultatet av det en kommer fram til vil han ikke svare ja eller nei. Det er svært bekymringsverdig.

Jeg vil håpe at styreleder og styret denne gangen forstår at her må en ikke trå feil. Dette må ikke hastegjennomføres før det er skikkelig utredet og gjort en konsekvensanalyse med tanke på følgene for økonomi, pasientbehandling og for rekruttering.

Vi ser alle at vi må bedre økonomien. Men da vi vite at vi styrer skuta i rett retning. Og en grundig ROS- analyse vil gi oss «rett kompasskurs».

Jeg mener vi trenger en stedlelig faglig ledelse og ulike faggrupper som jobber best mulig sammen innad på hvert sted. For behandling av pasienter er et teamarbeid.

Dagens organisering er ikke til hinder for at vi kan ambulere og hjelpe hverandre innad i Finnmarksykehuset. Men grunnbemanningen må være så stor at når en ambulerer regelmessig må det ikke være behov for dyr innleie ved det sykehuset der den som er ambulerer er fast ansatt.

Vi har alt en funksjonsfordeling og velfungerende samarbeid mellom våre ulike fagområder når det gjelder utredning og behandling av våre pasienter. Og på flere områder er vi på høyden med resten av landet og sågar helt på topp når det gjelder behandlingsresultater.

I dag gjør vi CT-utredning av hjerte i Kirkenes og MR prostata i Hammerfest. Colorectal cancer utredes både i Kirkenes og Karasjok, men den operative behandlingen gjøres i Hammerfest. Vårt samarbeid innad i Finnmarkssykehust fungerer utmerket. Men det som er mest vanligste må vi kunne gjøre flere steder. Dette på grunn av store reiseavstander for pasientene og for vår utdanning.

Vi har også godt samarbeid og funksjonsfordeling med UNN selv om de har en annen organisering.

Direktøren mener at vi må ha felles ventelister innad i Finnmarkssykehuset. Jeg mener vi bør jobbe for felles ventelister innad i hele Helse Nord slik at pasienter som må vente over 4-6 uker på behandling ved sine respektive modersykehus kan få tilbud om behandling ved et annet sykehus i Helse Nord som eventuelt har ledig kapasitet. Det vil kunne øke effektiviteten på pasientbehandlingen og hindre lekkasje ut fra Helse Nord eller til rent private sykehus som ikke har opplæringsansvar. Slik det er nå tappes det offentlige for økonomiske og faglige ressurser. Økt behandling i det rent private gjør at det offentlige helsevesenet forvitrer, noe vi alle i lengden taper på.

Våre direktører har kommet og gått. De blir her sjelden mer enn tre år, ofte kortere. Og når de reiser er det ingen som stiller de til ansvar for feilene de eventuelt har gjort.

Jeg tviler ikke på at Angermo har de beste intensjoner. Men jeg ber om at styret og styreleder nå er lydhøre og lytter til det ansatte.

Det må gjøre en skikkelig ROS- analyse og konsekvensutredning. Og det må ikke tas noen avgjørelse med tanke på hvordan vår organisering skal være i fremtiden før dette arbeidet er gjennomført og resultatet foreligger.

ROS-analysen må ha flere alternativer. Og prosjektgruppen som settes ned må være slik sammensatt at de tillitsvalgte er godt representert og det må være med ansatte fra Hammerfest, Kirkenes, Alta og Karasjok.

Thoralf Enge

Ortoped og ansatt i Finnmarkssykehuset siden 2005