– Velkommen til Troms og Finnmark

– Det er gjort en formidabel innsats for å få smitten under kontroll, skriver Iselin Nybø.

Mange cruiseturister tar turen innom Nordlyskatedralen på lørdag.  Foto: Arkiv

Meninger

Nå åpner vi for turister fra en rekke land i Europa. Det er gode nyheter for reiselivsnæringen i Troms og Finnmark. Det har vært en hard vår og en tøff start på sommeren for reiselivsnæringen. På norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem ble det i mai i år foretatt 62 prosent færre overnattinger enn på samme tid i fjor. 1 av 3 reiselivsbedrifter melder at de frykter konkurs, og arbeidsledigheten i reiselivsnæringen ligger på 12,2 prosent. Det er nedslående tall.

Næringsminister Iselin Nybø (V)  Foto: Pressefoto

Åpningen mot Europa gir grunn til forsiktig optimisme. Vi åpner blant annet for to av Norges viktigste markeder. Turister fra Tyskland og Nederland står alene for om lag 2 millioner gjestedøgn på norske hoteller og campingplasser i løpet av en sommer. 1 av 3 utenlandske sommerturister kommer fra disse landene. I tillegg vet vi at turister fra utlandet bruker 300 kroner mer per døgn enn norske turister. Alt dette betyr større inntekter til bedrifter og flere folk i jobb, over hele landet.

Samtidig forstår jeg at mange er bekymret for at utenlandske turister skal ta med seg smitte inn i landet. Derfor jobber regjeringen, helsemyndighetene og reiselivsnæringen sammen for å hindre at smitten sprer seg igjen. Reiselivsbedriftene har utarbeidet gode rutiner for smittevern. Restauranter, hoteller, campingplasser og opplevelsesbedrifter øker renhold og reduserer personkontakt. Turistene som kommer til Norge plikter å følge samme smittevernreglene som oss som bor her. Og kanskje aller viktigst: vi tar kun imot turister fra land med lave smittetall, få intensivpasienter og god testkapasitet. Liv og helse kommer først.

Alle i Norge fortjener honnør for at vi nå kan åpne forsiktig opp igjen. Det er gjort en formidabel innsats for å få smitten under kontroll. Belønningen er mer frihet, flere i jobb og en sterkere økonomi.

Iselin Nybø (V)

Næringsminister