Det ble behandlet som et «umulig» case. Å få realisert utbygging av Samisk videregående skole og nytt teaterbygg i Kautokeino i samme tidsrom fortonet seg som en uoverkommelig oppgave, svindyrt og tilsynelatende langt utenfor allfarvei.

Columbi-egget lå imidlertid snublende nær og Høyres finnmarksprofil Frank Bakke-Jensen skal ha all ære for at han sådde ideen og har bidratt sterkt for å realisere de viktige byggeprosjektene, både som stortingsrepresentant og statsråd. God dialog med lokale krefter er naturligvis viktig, for eksempel Høyre-veteran og rektor Ellen Inga O. Hætta og ordfører Johan Vasara. Det er ikke forbudt. Heller en selvfølge.

Politikk er det muliges kunst, gjerne uten å tenke for komplisert og byråkratisk. De enkleste løsningene kan være de mest gangbare. Vi behøver ikke gå langt for å se hvor mange snubletråder som floker seg av både uforsonlig debatt og forsøk på obstruksjoner, selv når prosjektene er ønsket eller vedtatt av Stortinget, som for Nussir-prosjektet og sammenslåing av de to fylkeskommunene i nord.

Sett utenfra er det som om absolutt alle trekker i forskjellige retninger – og mistanken er at denne treneringen sender oss lengre bak i køen.

I Kautokeino klarer man nå å lande to særdeles viktige prosjekter for bygda, i begge tilfellene statlige bygg som er svært etterlenget. Det handler om Beaivvas, et nasjonalteater som naturligvis behøver verdige forhold for både ansatte og publikum. I mange år har forfallet preget både festforestillinger og hverdagen, noe som ikke henger på greip når myndighetene etablerte et nasjonalteater for flere tiår siden.

Samisk videregående skole i Kautokeino har også stått for tur i lang tid, etter at man omsider fikk et etterlengtet løft i Karasjok. De to statlige videregående skolene har vist seg å være ekstremt viktig for samiske kjerneområder, ikke minst i Kautokeino der kombinasjonen med reindriftsskole er et viktig premiss. Skolen har nylig tatt et vellykket oppgjør med fravær og drop-outs, noe som bør inspirere til fortsatt framgang i helt flunkende nye lokaler om noen år.

Det neste «umulige» prosjektet kan være en flyplass, men det er nok en langt større nøtt å knekke...