Viser til svarinnlegg fra Marianne Haukland (H) i Altaposten 21/6. Haukland konkluderer med at Senterpartiet og Høyre vurderer luftambulansesaken forskjellig. Det er helt korrekt. Jeg og Senterpartiet har lyttet mest til fagfolkene og de som jobber i luftambulansetjenesten. Marianne Haukeland og Høyre har lyttet mest til helseforetaksdirektørene og helseministeren. Derfor har vi også helt ulik virkelighetsoppfatning.

Haukland skriver at Norsk Flygerforbund og Babcock nå har blitt enig om en avtale. Men Haukland glemmer å nevne at Flygerforbundet da rettet sterk kritikk mot helseministeren, som etter deres syn ikke hadde gjort stort for å unngå eller løse krisen. De mener at tilliten til helsemyndighetene er betydelig svekket. Senterpartiet støtter flygerne i dette.

En ting er sikkert. Luftanbulanseanskaffelsen har ikke vært en ordinær anbudsprosess med vinnere og tapere, slik Haukland mener. Det har vært en anbudsprosess som det offentlige Norge ikke kan være bekjent av. Resultatet er kompetanseflukt fra tjenesten. Det er fortsatt et åpent spørsmål om denne kompetanseflukten nå stoppes.

Ledende jusprofessoren har karakterisert anbudsprosessen som rigget for Babcock og vurderer det som innlysende at styreleder Telle var inhabil. Haukland gjør et poeng av at virksomhetsoverdragelse ikke har vært satt som krav ved tidligere anbud. Det er ingen unnskyldning. Det er nå vi har krise. Det er nå at helseforetaket godtok et tilbud der prisen plutselig ble dumpet med 300 millioner kroner og som helseforetaket burde vite måtte tas på de ansatte.

Det er nå at helseforetaksdirektørene åpent gikk ut og sa at konkurranse på piloter og flyteknikeres lønns- og arbeidsbetingelser var et mål i seg selv. Det er nå vi har pilotmangel i hele Europa, som gjør det viktigere med virksomhetsoverdragelse dersom denne kompetansen skal beholdes i luftambulansetjenesten. Det er nå at anbudet ble igangsatt uten en egen risiko- og sårbarhetsanalyse i forkant.

Ved anbudet på Svalbard, ble dette løst på en bedre måte. Der sikret man de ansatte og deres rettigheter ved å sette tydelige krav i anbudsteksten. Hvorfor gjorde man ikke det samme ved luftambulanseanbudet? Ikke fordi man ikke kunne, men fordi helseminister og direktørene ikke ville.

Det sjokkerer Haukland at Senterpartiet nå ikke vil sette offentlige tjenester ut på anbud, og hun ikke kjenner Senterpartiet igjen. Vel, da kjenner hun heller ikke seg selv og Høyre. For det var faktisk et enstemmig Storting- inkludert Haukland selv, som den 7.juni stemte for å be regjeringen utrede offentlig/ideell drift av luftambulansetjenesten.

Senterpartiet er kritisk til å sette grunnleggende helseberedskap i samfunnet ut på anbud. En offentlige utredning pekte i 2015 på det samme, og ba regjeringen utrede offentlig drift av luftambulansetjenesten. Men regjeringen unnlot å følge dette opp. Derfor kom vi nå i denne situasjonen, der landets helseberedskap er truet, spesielt i nord. Dette skyldes ikke mangel i tjenesten, men mangel på politisk lederskap.

Kjersti Toppe

Stortingsrepresentant Sp