Skandalen med luftambulansen er en varslet katastrofe, og for alle uten ideologiske blå-blå vernebriller til beskyttelse mot kritikk er årsaken lett å få øye på; Høyre, FrP og Helse Nord, nå også med Venstre på slep, har nok en gang prioritert pris fremfor kvalitet, denne gang ved ikke å kreve virksomhetsoverdragelse da anbudet ble utlyst. Og det til tross for at det ikke manglet sterke og klare advarsler om hva som kunne komme til å skje. At det så langt ikke har gått liv tapt er bare enda en bekreftelse på det gamle ordtaket om at av og til er lykken bedre enn forstanden.

Magnar Leinan. Foto: Hanne Larsen

Altas ordfører Monica Nielsen understreker etter et møte med Senterpartiets Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen sist fredag at det er viktig at det nå jobbes på et tverrpolitisk plan, slik at krisen kan løses snarest. Og da melder jo spørsmålet seg: Hvor er det blitt av Høyre og FrP?

Høyre har dessverre ingen troverdighet i denne saken. Det er bare knappe to år siden forrige gang luftambulanseberedskapen i Finnmark var truet, og vi husker det fortsatt godt; den som fra første stund stilte opp for å forsvare helseminister Høie og Helse Nords famøse forsøk på å spare penger ved å fjerne et ambulansefly fra Finnmark og erstatte det med et jetfly med base i Tromsø, som ikke kunne lande på de fleste flyplassene i fylket, var «vår egen» stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen. Også for Finnmark Høyre var det åpenbart viktigere å være lojal mot helseministeren og moderpartiet i sør, enn å forsvare interessene til sitt eget hjemfylke og befolkningen her. Først da det omsider gikk opp for dem at det var et skikkelig folkeopprør på gang, kom fylkesleder Hesjevik på banen og erklærte at de ville kjempe sammen med de øvrige politiske partiene for en optimal luftambulansetjeneste for Finnmarks befolkning.

Vi minnes også Alta Høyres Marianne Hauklands uttalelse fra den gang, om at man «ikke ønsket å være med på hylekoret mot helseminister Høie». Det troskapsløftet har hun åpenbart fulgt opp også denne gang – nå som stortingsrepresentant fra Finnmark. Hennes leserinnlegg i Altaposten i forrige uke, bestående av fromme ønsker og intetsigende selvfølgeligheter, var bare en flau bekreftelse på dette. Igjen ser vi det altså; alt tyder på at taktikken deres er å sitte musestille og holde lydig kjeft, fremfor å stå opp for folket som har valgt dem.

Og FrP, da? At radarparet Listhaug og Hoksrud er som sunket i jorden etter sitt PR-stunt i Vardø for noen uker siden er kanskje ikke så rart; de er vel fortsatt i sjokk etter møtet med en ordfører som pratet rett fra levra og kalte en spade for en spade…

Heller ikke vår nye justisminister, finnmarkingen Tor Mikkel Wara, ønsket å uttale seg da han i Stortingets spørretime for et par uker siden ble stilt spørsmål om beredskapen. Han er kanskje ikke klar over at han som landets justisminister er den som har det øverste ansvaret for beredskap og samfunnssikkerhet…? I alle fall henviste han bare konsekvent til helseministeren.

Selv om det i rettferdighetens navn skal sies at et både Claus Jørstad og fylkesleder Persen lokalt har vært sterk og klar i sin tale, har de tydeligvis hatt null innflytelse sentralt i partiet. Sannheten er vel at FrPs helsepolitiske interesse for Finnmark forsvant i samme øyeblikk som Terje Søviknes trillet ut fra torget i Alta med rullestolen sin like før valget i fjor høst, etter å ha gjentatt partileder Siv Jensens valgkampbløff fra de to siste stortingsvalgene. Jobben var gjort. «Folk flest» ble lurt. Igjen.

Så stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt og sentralstyremedlem Ronny Berg har en stor jobb å gjøre for å vise seg velgernes tillit verdig – forhåpentlig før en katastrofe er et faktum…

Magnar Leinan