Felles fylkesmøte 2017 for KS Finnmark, KS Troms og KS Nordland - Kommunalpolitisk toppmøte for Nord-Norge - vil med bakgrunn i Prop.84 S- «Ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå» og regjeringens nylig fremlagte «Nordområdestrategi – mellom geopolitikk og samfunnsutvikling», uttale følgende:

Kommunene og fylkeskommunene i Nord-Norge vil fortsatt styrke og videreutvikle sitt samarbeide. Dette gjelder så vel samarbeidet mellom kommuner og fylkeskommuner, som samarbeidet med sentrale myndigheter. Det er den nordnorske befolkningen og næringslivet i Nord-Norge som er garantisten for en fortsatt fredelig utvikling i nord. En fortsatt samhandling med våre nærmeste naboland må videreutvikles.

Mulighetsrommet må styrkes for å ta landsdelen i bruk.

Nord-Norge har i større grad enn landets øvrige regioner et næringsliv som er sterkt internasjonalt orientert. Det handler om markedsadgang, tollsatser og handelsavtaler. Nord-Norge er definert som en motor i den nasjonale økonomien i framtida. Forholdene må i sterkere grad legges til rette for framtidig vekst som gir lokale ringvirkninger.

I regjeringens nye Nordområdemelding trekkes det opp en rekke strategier for utvikling i nordområdene. Dokumentet slik det foreligger, er ikke en handlingsplan men en plattform for å levere innsats og tiltak som skal ha som mål å styrke næringsliv, lokalsamfunn og kunnskapsinstitusjoner.

Betydningen av den nord-norske kompetansen må i sterkere grad synliggjøres og trekkes inn i den nasjonale politikkutformingen.

Kommunene og fylkeskommunene i Nord-Norge vil gjennom et nært samarbeid med aktuelle aktører definere de virkemidler og tiltak som vil være nødvendig for økt verdiskapning.

KS Finnmark

KS Troms

KS Nordland