Tre skoler henger i en tynn tråd, om rådmannen får det som han vil.

Rådmann Bjørn Atle Hansen varslet tidligere denne uka at han i slutten av måneden vil foreslå skolenedleggelser for å spare inn de millionene han trenger for å få neste års budsjett i balanse. Det førte til at hovedutvalget for oppvekst og kultur med partiene Venstre, Frp, Kystpartiet og Høyre leverte inn et eget forslag til administrasjonen hvor de ber om at det utredes kutt for hele 25 millioner kroner, samtidig som de nekter å legge ned skoler.

– Det som er positivt med hovedutvalgets forslag er at politikerne er opptatt av å få ned driften slik at man ikke bruker alle midlene på struktur, men at man skal vri en del av det man sparer inn mot økt pedagogisk innhold i skolene. Det er veldig bra, sier Hansen.

Nøyaktig hvor mye forslaget fra hovedutvalget vil utgjøre i besparelser er ikke rådmann sikker på.

– Jeg vet ikke om man vil klare å spare den nødvendige summen, men det skal vi utrede nå. Det vil med andre ord bli en del av de prosessene som vi nå vil sette i gang for å få et budsjett som er bærekraftig i årene fremover, fortsetter Hansen.

Har tre navn på blokka

Rådmannen står imidlertid fortsatt på sitt. Kommunen trenger raske penger mens det ikke er like stort behov for penger som vil gi avkastning på sikt. Derfor vil han i kommunestyremøte i slutten av oktober foreslå skolekutt.

– Jeg har som kjent signalisert at jeg ønsker å legge ned to eller tre skoler og for å stoppe spekulasjonene tenker jeg i første omgang på Kåfjord og Korsfjord. Vi vil samtidig også se på Leirbotn oppvekstsenter. Disse tre navnene er på blokka på grunn av elevtallsutviklingen, sier han.

Forstår frustrasjon

Skolestrukturdebatten blusset opp igjen denne uken. For bare et halvt år siden fredet politikerne alle skolene i kommunen.

– Jeg skjønner veldig godt at folk reagerer fordi skolestrukturdebatten kommer opp igjen, men vi kan ikke fortsette å drive Alta kommune på samme måte med de tjenestetilbudene vi har den dag i dag. At det ikke vil komme flere justeringer eller tiltak også etter at det eventuelt legges ned tre skoler, det kan jeg heller ikke garantere, avslutter han.