Lørdag 5. januar er det premiere på NRK Supers nye actiondrama «Hjerterått».

I åtte episoder får seerne følge norske Anneli (12) og samiske Isak (12). Store deler av handlingen utspiller seg i og rundt Kautokeino. Anneli flytter motvillig sammen med familien sin fra Oslo til Kautokeino. Der møter hun Isak, og sammen oppdager de at det foregår noe kriminelt i Kautokeino.

Siden de ikke kan stole på de voksne i bygda, bestemmer de seg for å oppklare saken på egenhånd.

Utfordrer stereotyper

I tillegg til å være et actiondrama ønsker TV-serien å være noe mer.

Produsentene ønsker å presentere møter mellom det norske og det samiske på en tydelig, modig og tidsriktig måte.

- Stereotypiske oppfatninger av hva det vil si å være same blir utfordret, samtidig som serien fungerer som en brobygger mellom samisk og norsk kultur. Aktuelle temaer som tilhørighet, identitet, og mobbing blir berørt, og gir denne serien flere viktige dimensjoner utover det nervepirrende dramaet som utspiller seg, heter det i en pressemelding.

Spår stor debatt

«Hjerterått» spås å skape stor debatt, og det vises til aktuelle samiskrelaterte saker i media som har utløst stort engasjement, både på godt og vondt.

Som eksempel fremheves saken om hvorvidt Tromsø skulle innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk. Saken skapte stor offentlig debatt.

- Noen av de negative ringvirkningene av debatten har inkludert usaklige innspill i debatten, rasistiske uttalelser, mobbing i skolen og mer. Forhåpentligvis vil debatten rundt «Hjerterått» være av det mer positive og konstruktive slaget, der vennskap mellom to unge mennesker fra forskjellige kulturer kan virke som en inspirasjon for oss alle, heter det fra produsentene.

Det er invitert til en egen pressevisning av de tre første episodene i Oslo onsdag 2. januar. Der er blant andre Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort og Sametingets visepresident Laila Susanne Vars på plass for å kommentere serien og dens tema og ambisjoner.

Du kan også regne med å finne de første anmeldelsene av serien i diverse medier fra den dagen.

Største satsning

«Hjerterått» er NRK Super sin største satsning noensinne. Serien er produsert av Original Film AS i Tromsø.

15 år gamle Gard Emil Elvenes fra Kautokeino spiller Isak, mens Tuva Marie Høili Pettersen fra Fredrikstad spiller Anneli.

Cecilie Mosli er idéhaver og manusforfatter, mens Grethe Bøe-Waal har bidratt både på regi- og manussiden.

Nils Gaup har også regi på fire av episodene. Produsent Mona Steffensen har tidligere lagd Ailo Gaup-dokumentaren «Stempelridderen».