Det bekrefter Tana-kvinnen som regnes som en av politikerne i landet med mest makt. Foruten å være nestleder i Ap er hun også parlamentarisk leder i Stortinget for partiet.

- Det bør ikke overraske noen at jeg har hatt en helt annen visjon for hvordan vi kan bygge høyere utdanning best mulig for Finnmark. Jeg så for meg at Høgskolen i Finnmark forente kreftene med Samisk høgskole, sier hun.

Ny situasjon

Drømmen om et eget Finnmarks-universitet, eller en sterk høgskole bygd på en fusjon mellom HiF og Samisk høgskole, kom aldri på sporet mot realisering.

- En løsning med en sammenslått og selvstendig høgskole for Finnmark er i dag uaktuell. Det har gjort en fusjon mellom HiF og UiT aktuelt. Jeg har forståelse for at HiF av strategiske årsaker vurderer en fusjon med UiF i en slik situasjon.

- Men du er ikke sikker på at en fusjon med universitetet er riktig?

- Nei, jeg er fortsatt skeptisk til en fusjon. Samtidig står jeg overfor dilemmaet om vi skader høgskolen mer ved å stoppe en fusjon enn å gi grønt lys. Min foreløpige konklusjon er ikke å si nei, men stille svært strenge krav i fusjonsavtalen.

Selvstendig institusjon

Nestlederen i Ap og den tidligere fylkesordføreren er svært opptatt av at Finnmark fortsatt skal ha minst en hand på rattet dersom HiF blir en del av et kommende universitet for Troms og Finnmark.

- Beslutningsregimet for den eventuelt nye institusjonen må bli sånn at Finnmark fortsatt får mulighet til påvirkning og kontroll, påpeker Helga Pedersen.

Hun har noen minimumskrav som må stadfestes i en fusjonsavtale:

Finnmark beholder en femårig lærerutdanning med finnmarksrekruttering.

Fullverdig sykepleierutdanning i Hammerfest

Det nye universitetet opprettholder en sterk tilstedeværelse i Øst-Finnmark gjennom desentraliserte tilbud.

En enda tettere kontakt med næringslivet i Finnmark for å utvikle og tilby studier og forskning som gir innovasjon og nytenking.

Mer penger til Finnmark?

Over flere år har Helga Pedersen vært den tydeligste av riks- og regionalpolitikerne i sitt standpunkt for en selvstendig institusjon for høyere utdanning innenfor Finnmarks grenser. Nå føler hun seg presset til å oppgi tanken om en egen høyskole eller universitet for Finnmark.

- Spørsmålet er om Høgskolen i Finnmark har grunnlag for å kunne innfri sitt samfunnsoppdrag med det finansielle verktøy institusjonen har i dag.

- Har ikke Ap, som snakker høyt og pent om nordområdemuligheter, både en plikt og et ansvar for å gi utdanningsinstitusjoner i Finnmark finansiell særbehandling?

- Ja, jeg tror også at Ap er villig til å ta et slikt ansvar. Det finnes sikkert mange ulike muligheter for å styrke en høgskole i Finnmark, men handler ikke bare om penger. Spørsmålet er om den blir stor nok til å klare seg i kampen om studenter og undervisningspersonell.