Det er situasjonen når vi nærmer oss slutten på grovtellingen og alle de store valgkretsene i Alta er kommet inn. Alt tyder på Ap og Monica Nielsen inntar ordførerkontoret med velgernes hjelp – og med velvilje fra to av valgets vinnere, Venstre og SV.

– Monica blir ordfører med SV og Venstres hjelp, men vi er ikke stemmekveg for Ap. For SV er skolen for våre barn viktig, og skal Ap ha ordføreren må det både flere lærere og bedre innhold i skolen. Da må det legges penger på bordet, og det er ingen annen mulighet enn å øke eiendomskatten. Statkraft og Alta Kraftverk får ingen skatterabatt hos SV, sier Tommy Berg, SVs toppkandidat og leder i Alta SV

Ikke klart

I Ap er stemningen på betinget. Mye fordi de partiet opplever en marginal framgang i forhold til 2011-valget. Med 1,6 prosentpoengs framgang får Ap 11 mandat, ett flere en siste valg, som ble betegnet som katastrofalt dårlig. At stemningen likevel er over middels kan tilskrives at Monica Nielsen etter alle solemerker blir Altas neste ordfører, om Ap forlater sitt primærstandpunkt om å ikke øke eiendomsskatten for verker og bruk med to promille.

– Vi snakker om 10 millioner kroner i økte inntekter til Alta kommune for å styrke områdene  der kommende kutt vil smerte mest, i skole og eldreomsorg, sier Berg.

– Stiller du og SV ultimatum overfor Ap med tanke økt eiendomsskatt?

– Nei, vi forhandler ikke gjennom media.  Vi er villig til å gå inn i skikkelige forhandlinger med Ap og Venstre. Døren er heller ikke lukket til andre parti, men jeg kan garantere at vi ikke kommer til å hjelpe Ronny Berg opp i ordførerstolen.

– Hva med Ivar Pettersen og Høyre?

– Garantien gjelder Ronny Berg og Frp.

Rød-grønt flertall

Med klar framgang for Venstre, dog uten å få mer en ett mandat ekstra i forhold til 2011-valget, er det et selvsikkert Venstre som Ap nå må invitere til samarbeid. Partiet ligger i skrivende stund an til fire mandat og 12,3 prosent. Det er en framgang på 4,4 prosentpoeng. Et av Venstres beste valg historisk i Alta.

Ap er også nødt til å ha SV med seg for å få flertall for ordfører Monica Nielsen, dersom ikke Ap satser på en større koalisjon med Sp som kommer inn med ett mandat og KrF med to (pluss ett) i tillegg til Venstres fire. SV ser ut til å gå fram fra 7,6 ved siste valg til nå 9,6 prosent. Framgangen gir imidlertid ikke mandatuttelling og kommunestyregruppa blir bare på tre representanter.

– Vi er kanon fornøyd, og resultatet nesten bedre enn det v i kunne håpe på. Vi skylder velgerne våre å bruke makten de har gitt oss til å få god SV-politikk, klargjør Berg.

Avviser SV?

I Ap er det betinget optimisme, men det er ingen som vil bekrefte at de har fått ordføreren for de neste fire år i Alta.

– Vi er på vei inn i møte og har akkurat fått de siste tallene som nå skal analyseres. Foreløpig har vi ikke trukket noen konklusjon om hvem vi skal søke samarbeid med, sier ordførerkandidat Monica Nielsen for Ap.

– Vil Ap kunne svelge økt eiendomsskatt for å innta ordførerkontoret?

– Vi snakker ikke om hvilke saker det skal forhandles om. Det er alt for tidlig, og vi har som sagt heller ikke analysert valgresultatet og styrkeforholdet i kommunestyret, klargjør Monica Nielsen.

TØFF KRAV: SVs Tommy Berg er innstilt på å åpne døren til ordførerkontoret for Ap og Monica Nielsen, noe han ga uttrykk for da han var innom valgvaken til Ap da Alta-resultatet begynte å ta form. Men SV vil sette klare betingelser for samarbeidet.