Han ledet 600 politifolk under Alta-aksjonen og havnet i medias søkelys.

– Jeg hadde en jobb å gjøre. Jeg ser ikke på det som at det var noe uvennskap mellom oss, sier Henriksen.

76-åringen er tilbake i Finnmark for å lansere boken om sitt liv: «Mester'n». «Einar Henriksen – lovens vokter under Alta-saken».

– Jeg anser meg selv for å ha vært en mild politimester. Jeg var jo finnmarking og skjønte at det var vanlige folk som kjempet for sin sak, sier Einar.

Han er uforskammet sprek for sin alder, tar 900 trinn i hoppbakken uten å stoppe – og gikk nylig et langt skirenn på Svalbard.

Boka blir lagt ut for salg i bokhandelen, og Einar skal innom for å møte folk. Han skal også til Hammerfest og treffe gamle klassekamerater. Og han skal møte Svein G. Jørstad, FD-journalisten som hjalp han med å organisere pressekonferanser under aksjonen.

Vært venner

Det er 35 år siden folk kjempet mot utbyggingen av Altaelva, og lenket seg fast for å stoppe gravearbeidene som skulle demme opp elva. Det er like lenge siden en svært ung politimester over mange måneder ledet aksjonen med å få dem bort. Han var 40 år og ble innsatt, først som aksjonsleder, siden som politimester. Egentlig er han glad han fikk jobben. Det kunne blitt hardere konfrontasjoner om det hadde vært en annen.

– Senere, da jeg møtte en lærer som hadde vært aktiv under aksjonen syklende ute ved Kvenvik, spurte han om vi ikke skulle bli venner nå. Jeg svarte:

– Har ikke vi alltid vært venner, da.

I Hammerfest

Han synes han var heldig som fikk være den første hammerfestingen som ble politimester i sin barndoms by.

Einar Henriksen ser på gamle minner fra barndom og oppvekst i brakkebyen i Hammerfest. Nå skal han møte igjen gamle klassekamerater. Foto: Kita Eilertsen

Boka handler også om oppvekst i brakketida i Hammerfest, om studievalg, om hendelser fra politiet i Finnmark på 70- og 80-tallet, som hodekutting utenfor Alta hotell og om fiskejuks, og om 25 år foran 17. maitoget på Lillehammer da alle sang «Politimester Bastian» for han.

– Vel, det er slik jeg har følt at jeg har vært. Og hele tiden gjennom Alta-aksjonen tenkte jeg at politiet skulle oppføre seg ordentlig. Vi skulle smile til demonstrantene. Mye ble filmet,  jeg ville ha det dokumentert hvordan politiet gikk frem. Da det hele var over, fikk ikke politiet kritikk. Det er jeg glad for, sier Einar Henriksen i dag.