Alta tingrett avsa nylig dom i saken der en da 17 år gammel mann sto tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en 13 år gammel jente.

Mannen erkjente straffskyld.

Tok kontakt

I dommen går det fram at tingretten la både fornærmedes og tiltaltes forklaringer til grunn. Tiltalte forklarte selv at det var han som tok kontakt med jenta via Facebook på senvinteren 2012.

Tiltalte forklarte ifølge dommen at han visste alderen på fornærmede. Likevel hadde han flere samleier med jenta i en periode på noen uker.

I sin forklaring fortalte jenta at hun etter hvert ble forelsket i tiltalte, og at hun betraktet relasjonen som et kjæresteforhold.

Aldersforskjellen mellom de to - tre år og syv måneder - gjør at de ifølge retten ikke kan anses som "jevnbyrdige i alder og utvikling".

Tvang til seg sex

Retten konstaterer at både tiltalte og fornærmede forklarer seg likt om to av episodene der det var seksuell kontakt mellom dem. Hva angår det siste tilfellet har fornærmede og tiltalte forklart seg ulikt. Fornærmede forklarte at hun ikke ønsket å ha sex, og at tiltalte tvang henne til det.

Retten fester lit ved fornærmedes forklaring, og støtter seg på en utskrift fra en Facebook-samtale.

Må ut med 60.000

Hva angår straff har retten tatt hensyn til tiltaltes tilståelse, samt at han fortsatt er en relativt ung mann.

I straffeskjerpende retning har retten lagt vekt på ettervirkningene av episodene.

Aktor ba i sin prosedyre om en straff på 200 timers samfunnstjeneste, noe retten anså som et korrekt straffenivå. I tillegg tilkjennes jenta en oppreisning på 60.000 kroner.