Før destruksjonen ble satt i gang, hadde 120.000 smolt allerede strøket med, bekrefter Jesper Olsen, fiskeveterinær ved Mattillsynet i Hammerfest.

Smolt som settes ut i Finnmark dør nå som fluer. Enten som følge av bakterien Tenacibaculum sp, eller av andre årsaker.

Grieg Seafood fjerner nå død fisk i stor stil i Øksfjorden og sist uke måtte Cermaq på grunn av stor dødelighet i en merde, avlive hele beholdningen i en merde.

Ukjent årsak så langtFiskeveterinær Jesper Olsen sier selskapet hadde startet fjerning av død fisk, men dødeligheten eskalerte og selskapet måtte få Mattilsynets tillatelse til å fjerne resten, fordi det var å betrakte som massedød i den ene merden.

Regiondirektør for oppdrettsgiganten Cermaq, Gunnar Gudmundsson, sier hendelsen med merden i Sørøysundet er helt spesiell. Selskapet kjenner ennå ikke til årsaken til dødeligheten.

– Det er bare ren gjetning at det er samme bakterie som har drept smolt i Grieg sitt anlegg. Det er ikke ofte dette skjer, men når det skjer, så har vi systemer for å håndtere dette. Den døde fisken blir såkalt ensilasje og til slutt ender det opp som dyrefôr etter ulik type behandling, sier Gudmundsson.

Han konkluderer med at en smolt er verd rundt åtte kroner.

– Bruk bare kalkulatoren så får du svar på verdien av denne merden vi måtte tømme, cirka halvannen million kroner, sier regiondirektøren.

Fiskehelsesjefen hos Cermaq, Karl Fredrik Ottem, sier han er nokså sikker i sin sak om dødeligheten for smolten.

– Mest sannsynlig er det munnråte som oppstår etter manetangrep mot oppdrettsanleggene og manetene bringer med seg blant annet bakterien Tenacibaculum. Helt nyutsatt smolt er gjerne litt ekstra stresset og kan bli påvirket av bakterien, sier Ottem. Som understreker at destrueringen i Sørøysundet ble gjort av dyrevelferdshensyn.

Kan bruke antibiotikaJesper Olsen i Mattilsynet har samme syn på bakterieangrepet.

– Det som skjer når fisken angripes av denne bakterien, er at kjevene begynner å råtne. Hvis man ikke fjerner død fisk, så sprer bakterien seg.  Akkurat etter utsetting er de svært skjøre for å få sår og skader, men angrepet av denne bakterien kan medisineres med antibiotika. Det er vel og merke kun mulig å stanse dette, hvis man får vekk død eller syk fisk. Ved massedøden i Cermaq sin merde, klarte man ikke å få vekk syk fisk fort nok. Dødeligheten bare økte på og til slutt måtte man av hensyn til den gjenværende fisken, rett og slett få destruert all smolten i merden, sier Olsen.

Han sier den eneste måten å sikre seg at sykdommen ikke sprer seg, er å få fjernet den døde eller syke fisken så raskt som mulig.

Det har ikke lykkes Altaposten å få vite hvor mye smolt som er død i de to merdene til Grieg i Loppa, fordi regiondirektør Roy-Tore Rikar