Arrangørene av konsertene og Sami Grand Prix under Påskefestivalen i Kautokeino, Samisk musikkfestival, er misfornøyde med at Kautokeino kommune ikke har støttet årets festival med en eneste krone. Da kommunen ikke gikk med på å gi gratis leie av Bakteharji rant begeret over.

– Vi føler ikke at det er motiverende å lage en festival som ikke har støtte i hjemkommunen. Nå må kommunestyret og den politiske ledelsen bestemme seg for om festivalen skal fortsette, sier produsent Klemet Anders Buljo.

Han sier at det er uforståelig at kommunen ikke er med som støttespiller.

– For rundt 10 år siden ble det gjort en utredning som viste at festivalen generer inntekter for rundt 9 millioner kroner. Da bestemte kommunen at man måtte ta Påskefestivalen på alvor og var med på å starte stiftelsen som står bak festivalen. Siden dengang har kommunen tatt mindre og mindre ansvar, sier Buljo.

Kan miste støtte

I dag er fylket, sametinget og Norsk kulturråd blant dem som holder liv i festivalen. Støtten fra sistnevnte organisasjon står i fare for å forsvinne når kommunen ikke bidrar.

– De har som forutsetning for sine overføringer at slike arrangement har lokal støtte, sier Buljo.

Han sier at Påskefestivalen har så store ringvirkninger i kommunen at det vil nærme seg galskap å kutte ut all støtte.

– Bare til underleverandørene er vi som storkunder å regne. Vi kjøper blant annet varer og tjenester for rundt 400.000 kroner fra selskaper som Thon hotell, og Rema. Skoleklasser og frivillige organisasjoner får rundt 100.000 kroner for å hjelpe til under festivalen mens vi betaler lokale musikere rundt 150.000 kroner. Til sammen bruker vi nesten 1 million lokalt. Dette er viktige inntekter som kommunen nyter godt av. I tillegg kommer all omsetning ellers i forbindelse med festivalen som i dag ligger på rundt 10 millioner kroner, sier Buljo.

Tjener ingenting selv

Arrangørene sier at stiftelsen som står bak festivalen ikke beholder noe av overskuddet selv.

– Dette er ikke et kommersielt foretak. Vi hadde i år en omsetning på rundt 3 millioner kroner, et overskudd på 231.000 kroner og et driftsresultat på 120.000 kroner. Dette går til å dekke gammel gjeld, sier Buljo.

Hvis Samisk musikkfestival trekker seg ut av Påskefestivalen vil det ikke være enkelt for andre å ta jobben videre, mener produsenten.

– Dette er noe man har bygget opp gjennom mange, mange år. Styret jobber på dugnad og det frivillige arbeidet teller nok rundt 1.000 timer.

Han sier at signalene som kommunen sender ut vil være avgjørende for festivalens framtid.

– Styret har sagt klart fra. Uten lokal forankring politisk og fra folket er det ingen vits å fortsette. Hvis ikke kan vi legge ned allerede før påsken neste år. Det er helt merkelig at man ikke en gang vil ettergi hall-leien i påska. Uten festivalen ville det uansett ikke ha skjedd noe der i denne perioden.

– Lommeboka er tom

Ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino sier at det er en enkel grunn til hvorfor festivalen ikke har fått støtte i 2013.

– Lommeboka er tom. Vi skulle gjerne ha gitt støtte, men har man ikke penger så har man ikke penger, sier han.

– Hva tenker du om at kulturrådet kan trekke sin støtte hvis kommunen ikke er med på laget?

– Det har jeg ikke vært klar over. Hvis det er nok å bare gi noen kroner så må vi vurdere det, sier han.

Hætta sier at han er fullt klar over at festivalen Samisk musikkfestival under Påskefestivalen genererer stor aktivitet og omsetning i bygda.

– Men vi vet at det finnes lokale festivaler der kommunen ikke bidrar med noe som helst. Her må man ikke bare se på inntektssiden men også utgiftssiden.

Ordføreren sier at det er urealistisk» å tro at festivalen vil legge ned.

– Det klarer jeg ikke ta seriøst. Hvis Samisk musikkfestival trekker seg vil Påskefestivalen leve videre i en annen form, sier ordføreren.

Vil samle arrangørene

I Påskefestivalen er det mange arrangement som i dag ikke nødvendig vis samarbeider godt nok, mener ordføreren.

– Det er ikke slik at Samisk musikkfestival er hele Påskefestivalen. Påskefestivalen er heller ikke samlet i en styringsgruppe men er mange ulike arrangører som sammen sørger for alt det som skjer i Kautokeino denne perioden. Kommuen vil igangsette et arbeid med å se på hvordan vi får en helhetlig festival. Da er reinkappkjøring, uteplasser, sølvsmier, scootercross, isfiske og musikkfestivalen blant dem som kan nyte godt av dette. Vi har savnet et slikt samarbeid i mange år nå.

Alle disse kan sammen jobbe i et prosjekt. Dette er noe man kan snakke om sammen med kulturdepartementet og Innovasjon Norge, mener ordføreren.