Bøker har alltid vært en populær julegave, og under årets juletrær i Alta har det i år ligget mange lokale bøker. Bokhandlerne Notabene og Ark i Alta har nemlig solgt masse bøker utgitt av nordnorske forfattere.

Leser om de nære ting– Det har alltid vært populært med å gi lokale bøker i julegave. I år har vi for eksempel solgt masse av boka til Lars Krempig og Inger Anundsen, «På ville veier» som kom ut i november. Før jul solgte vi over 50 eksemplarer av den, så det er veldig bra, sier butikksjef for  Notabene i Alta, Gro Anita Nilsen.

Hun tror de lokale utgivelsene er en populær gave, fordi folk gjerne vil lære mer og lese om de nære ting.

– Bøker om krig er et tema som alltid vil selge godt i nord, ettersom krigen berørte mange i Finnmark, sier Nilsen.

Populær signering Den nye boken «Nordlysfront» av Mette Bunting som er førstelektor ved Høgskolen i Telemark og Toril Jenssen som er professor i samfunnsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, solgte også godt før jul. Boken handler om nordlysobservatoriet på Haldde og bygger på private brev, erindringer og arkivmateriale om hverdagslivet og forskningen på nordlyset.

– I dagene like før jul solgte vi 13 eksemplarer av denne spennende boken, som jeg tror også vil selge godt i året som kommer. Robert Greiner sin bok «Nordnorske vinnerskaller – slik tok de verden» solgte vi 21 eksemplarer av. Han var innom butikken like før jul og signerte boken. Det bidro nok til at mange i Alta fikk den i julegave, sier Nilsen.

Utsolgt for turbokButikkkjeden Ark opplever også at lokale bøker er populære gaver.

– Jeg har ikke jobbet så lenge i Alta, men ser at de lokale bøkene er populære. «Altaturer» til Lise Ottem har vi solgt godt av i hele år og den nye utgaven ble vi faktisk utsolgt for like før jul. Den tror jeg er veldig populær fordi den passer for hele familien – som vil ut på tur i nærområdene i Alta. Vi får inn nye eksemplarer denne uken, for de som ikke fikk den  julegave, sier vikarierende butikksjef hos Ark, Ida Zachariassen Sagberg.

«På ville veier» av ekteparet Krempig/Anundsen ligger ifølge Zachariassen Sagberg på Ark sin topp 10–liste over de mest solgt bøkene i Alta og på femteplass ligger Torill Olsen sin bok «Skråblikk på Nord».

Populært julehefte– En flott og lettlest bok som tar for seg hennes mange underfundige kåserier som hun har publisert i NRK Radio gjennom 14 år. I år har vi solgt veldig mange lokale bøker i julegave og jeg tror en av årsakene var årets litteraturfestival som gikk av stabelen i Alta. Den satte et fint søkelys på mange forfattere fra nord, så det har nok bidratt til at flere har fått lokale bøker som julegave i år, tror Zachariassen Sagberg.

– I tillegg til bøker, solgte vi ut alle juleheftene til Donald Duck som heter «Helt på vidda», hvis handling er lagt til Finnmarksvidda, med konflikten mellom gruvedrift og reindrift som bakteppe. Vi solgt ut alt vi fikk inn like før jul på under en time. Jeg måtte ringe andre Ark-butikker i landet for å få inn flere, og også disse ble utsolgt på få timer da vi fikk flere eksemplarer, sier den vikarierende butikksjefen.