Dirigent for Alta motettkor, Per Andersson sier at Johannespasjonen av Johan Sebastian Bach, er det vanskeligste verket de noen gang har begitt seg ut på.

– Største og vanskeligste

Torsdag kveld fremfører de verket i Nordlyskatedralen med ti toppmusikere som skal spille originale instrumenter fra barokktiden.

– For de som ikke kjenner Bachs musikk, så kan jeg kort forklart si at hans musikk er noe av det ypperste som er laget i gjennom musikkhistorien. I dag har komponister all verdens hjelpemidler, men Bach som kalles for musikkens far, måtte lage alt selv uten noen hjelpemidler eller andre inspirasjonskilder, og at han uten dette klarte å lage så store verk er i seg selv fantastisk. Han var også utrolig produktiv og lagde et nytt verk hver eneste uke. Johannespasjonen er et av hans største og vanskeligste verk, forklarer Anderson som sier det ikke er tilfeldig at de fremfører verket på torsdag.

– I høst tok barokkensemblet Cappella Petri kontakt med oss og ville ha oss med på dette store verkt. Det takket vi ja til fordi dette verket fremføres i alle store byer med respekt for seg selv like før eller i påsketiden, og ettersom Alta har blitt en by, så fant vi ut at det var på tid at også altaværingene får høre dette storslåtte verket live, så jeg håper virkelig at folk kommer, for dette kommer til å bli låte stort og fantastisk, sier Andersson.

Fem solister

Sammen med barokkensemblet Cappella Petri og Alta Motettkor skal fem solister kle ulike roller. To av disse er fra Alta.

– Hege Sofie Nilsen og Tonje Nordby som er fra Alta er to av totalt fem solister. I tillegg skal  den utrolig gode Mathias Gillebo som synger over hele verden, kle hovedrollen, samt solistene Harald Bakkeby Moen og Antti Nissil. Verket har også en historie som er hentet fra  Johannesevangeliet som grunnlag og forteller historien om Jesu lidelse og død, så dette er sterke saker. Koret skal blant annet være soldater og mobben som er mot Jesus, sier Andersson.