– Man ikke drive butikk i Alta med å ha et slags nisjegalleri. Så vi åpner et kulturhus for å sikre drifta. Man må gå ut litt bredt, forteller initiativtaker Terje Ramstad som i disse dager klargjør det nye Galleri Alta, midt i gågata.

I ungdomsklubben Kom Inns tidligere lokaler i Kjeller'n-bygget, skal kulturinteresserte få meske seg i både utstillinger, konserter og andre former for utøvende kunst.

– Men rammen for det vi gjør vil hele tiden være gallerivirksomhet, forsikrer Ramstad, mens den ene veggen får et nytt strøk turkis maling.

Både mat og drikke

Hvilke type åpningstider galleriet vil ha, er ikke fastsatt.

– Det får markedet diktere, sier Ramstad, som også har søkt om skjenkebevilgning. Likevel er det ikke alkoholserveringa som vil stå i fokus.

– Det vil være bevertning som et naturlig supplement når du skal ta inn kunstinntrykk.

Og selv om Galleri Alta ikke kommer til å inkludere noe kjøkken, skal du ikke se bort fra at det vil bli mulig å ta seg en matbit i ny og ne.

– Vi ønsker samarbeidspartnere i den grad det er mulig og mat tilhører også kulturnæringa, minner Ramstad om.

Mellomstor scene

Med seg i etableringen av Galleri Alta har Ramstad fått med seg båtsfjordingen Raymond Olufsen. Han har bodd i Oslo de siste seks årene, men er nå klar for å dele sine erfaringer og bekjentskaper.

– Vi får se om jeg blir i Alta, men vi håper vi klarer å dra i gang noe spennende som folk har lyst å bruke aktivt, sier Olufsen som kan love både norske, samiske, finske og russiske kulturinnslag.

Han har hatt en drøm om å etablere en mellomstor scene siden Smutthullet og Kjeller'n forsvant.

– Barilla har en veldig liten scene, mens Studenthuset har en veldig stor. Men vi har ikke hatt noen i mellomsjiktet og der tenker jeg at Galleri Alta kan tilby noe eget.

Egne midler

Nå jobbes det på spreng i lokalene for å få alt klart til åpningen neste helg. Da arrangeres Aronnesrocken og duoen lover en overraskelse i vente.

  – Hvordan skal galleriet finaniseres?

– Det får jeg finansiere selv, svarer Ramstad som tenker at det skal være gratis inngang på galleriet, ved unntak av private arrangementer.

– Galleriet skal være mest mulig tilgjengelig for folket.