Torstein Raaby gjorde en formidabel jobb for at det tyske krigsskipet Tirpitz skulle gå ned. Senere var han med på Kon-Tiki-ekspedisjonen. Foto: Pressefoto

Han overvåket og spionerte på det tyske krigsskipet Tirpitz i Kåfjord under 2.verdenskrig og ble en av våre største krigshelter. Boka og filmen om Torstein Raaby presenteres da også først i Alta.

– Resten av landet får ikke se filmen eller lese boka RAABY før lanserineg 18. november, så dette synes vi er stor stas. Vi gleder oss virkelig til onsdag ettermiddag, sier Stian Indrevoll, som i 27 år har forsøkt å finne ut mer om mysteriet Raaby.

Hans besteforeldre kjente Raaby, som kom fra samme sted som han selv, nemlig Andøya.

Til onsdagens store happening vil forfatter Knut Støvne også være på plass. Han skal holde foredrag på biblioteket fra klokken 17, en times tid før filmdokumentaren Hva skjedde med Torstein Raaby? skal vises på kinoen.

– Vi håper virkelig at altaværingene vil oppleve dette sammen med oss, sier de to.

– Boka og filmen utfyller hverandre, slik at det er vel verdt å få med seg begge deler, sier Stian og Knut.

Krigshelten Harry Pettersen fra Kåfjord fikk plass på haleroret. Foto: Trygve Pettersen

Stians besettelse

Stian var bare 18 år da han startet på prosjektet. I intet mindre enn 27 år han han gjort researchen ved siden av andre gjøremål, som regien av en hel rekke serier og filmer.

Det er Screen Story som produserer filmen, og både regissør og produsent Thorvald Nilsen, bor og arbeider i Bergen der også Stian holder til.

Møtet med forfatter Knut Stevne for et par år siden gjorde at prosessen tok fart, både for bok og film. Nå kan de presentere det hele med en viss andakt.

– Målsettingen har vært å komme under huden på Torstein Raaby, både som krigshelt for de allierte i Alta, som person og hans kjente rolle som telegrafist for den verdenskjente Kon-Tiki-ekspedisjonen, håndplukket av Thor Heyerdahl selv.

For unge Stian var det en besettelse å finne ut mer om Raaby. Det brakte han til Tenerife i 2000 for å møte Heyerdahl og det brakte han til Kåfjord i Alta for en prat med Harry Pettersen i 1997, vår lokale krigshelt som fikk plass på haleroret til Norwegian.

Stort å møte Harry Pettersen

– Jeg må si det gjorde sterkt inntrykk å møte Pettersen. Han viste meg hvor skipet lå og han fortalte meg om motstandskampen, sier Indrevoll, som mener han ble en viktig kilde.

Han synes det er smått uvirkelig å tenke på alvoret i Kåfjord. Slagskipet som fikk sine banesår i fjordarmen, før det sank ved Håkøya ved Tromsø, hadde 2.500 soldater ombord. Her ble hver minste bevegelse registrert av motstansbevegelsen, helter som Torstein Raaby, Harry Pettersen og Halvor Opgård.

Raaby var hemmelig agent for både Sovjetunionen og Storbritannia. For sine bragder mottok han krigskorset med sverd som er Norges største utmerkelse, samt Distinguished Service Order, den høyeste britiske utmerkelsen som kan mottas av en utenlandsk soldat.

Mystisk død

Hans personlige egenskaper og karisma gjorde at han var umulig å glemme. Det var da også en møte med Heyerdahl ved Vadsø den siste krigsvinteren som gjorde at han senere ble hentet til Kon-Tiki-ekspedisjonen.

I levende live var han en fascinasjon, men som død ble han et mysterium. Noe skjedde ved en kanadisk militærbase under den kalde krigen og Raaby ble funnet død.

– Vi har fått fram en del nye momenter og kilder som ikke har vært fremme i lyset før, blant annet brevene han sendte hjem, som gir nye perspektiver, sier Knut Støvne.