I dag begynner Nordkapp Filmfestival i Honningsvåg. Det er med fyrverkeri, åpningsfest, musikkorps og rød løper.

– Vi er en liten og intim filmfestival. Vi liker å si at vi er litt uhøytidelige, og vi byr på oss sjøl. Mange kommer igjen og igjen, fordi de liker å være her. Honningsvåg er jo byen, en verdensmetropol, som er verdt å besøke, sier produsent Tore Fosse, om morgenen på festivalens åpningsdag.

Åpningsshow og fyrverkeri

Åpningsfilmen er Knut Erik Jensens Lengsel etter nåtid, som på grunn av stor pågang blir satt opp i to saler; kinoen og aulaen på skolen.

– Vi har jo 20-årsjubileum i år, så det er ekstra stas. Det blir både åpningsfest og fyrverkeri, og musikkorps. Det er stor fest i Honningsvåg! sier Fosse.

Han forteller at de har et 40-talls filmer som vises disse hektiske høstdagene i filmbyen Honningsvåg. Det er filmer med debatt og filmer til ettertanke og til ren underholdning.

– Vi har en rekke spillefilmer og dokumentarer, og premiere på flere nordnorske filmer. Vi har også noen filmer vi skulle ønske vi hadde, men som vises i Toronto på filmfestival der, og da kunne vi ikke vise dem hos oss, sier han.

– Og så er det en lokal verdenspremiere på en konsertfilm med Moillrock, som de har laget sjøl, legger han til.

Det vises film flere steder i kommunen, også utendørs, som på dette oppblåsbare lerretet. Foto: Nordkapp Filmfestival

Der filmskapere møtes

Samtidig som filminteresserte får kose seg med god film, har også fagarbeiderne seminar. Filmsenteret har workshop, og flere nordnorske filmskapere viser pitcher fra det de holder på med.

Filmfestivalen opplever at stadig flere kommer tilreisende.

– Det kommer mange fra hele Finnmark, og det er alltid artig. Det blir liv i byen, mye som skjer og mange tilreisende, og alle er hjertelig velkommen hit.  Alltid!

Avslutter med Nils Gaup sin film

Festivalen foregår fra onsdag til den avsluttes med Nils Gaup sin film, Sulis 1907, søndag kveld.

– Det er et fantastisk spennende filmprosjekt, og veldig artig å få vise Nils Gaup sin film her. Historien er dagsaktuell, om utnytting av ressurser og folket i nord, sier han videre.

Ellers er festivalen særlig fornøyd med å ha fått premiere på nordnorske Bitcoinbilen fredag kveld. Den har tidligere kun vært vist under Festspillene i Nord-Norge, i Harstad.

– Vi får besøk av filmregissøren Trygve Luktvasslimo. Han har tatt med seg selve bitcoinbilen, en gullfarga Toyota Corolla, og skal kjøre ordføreren i Nordkapp på rød løper, forteller Elin Malene Berg.

Filmen handler om en ordfører, og et stort selskap som slår seg ned i ei lita bygd i Nordland. Luktvasslimo har laget mange kortfilmer før, og dette er hans første spillefilm, som man kan si har vært et oppdrag fra Festspillene.

– Filmen er en sjelden og original perle, en original musikal, lover Berg.

Fra gullbil til hjertevarme

Berg benytter sjansen til å trekke frem dokumentaren om «Ola, en helt vanlig, uvanlig fyr».

– Den handler om Ola, snart 30 år, som er lettere psykisk utviklingshemmet. Han bor i en liten landsby, med andre med psykisk utviklingshemming. Ola er veldig engasjert. Det er en flott skildring av en flott fyr, sier Berg.

Utenom filmprogrammet skjer det også mye annet i Honningsvåg. Det er et jubileumsshow på Perleporten kulturhus, og Nordkappmuseet har et eget opplegg der blant annet Knut Erik Jensens film Nordkappekspressen vises.