Onsdag 3. juni får du vite hvilke unge kulturutøvere fra Finnmark som får Drømmestipendet 2015. Det betyr dermed 10. 000 kroner hver. Det er tolvte år på rad dette stipendet deles ut av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, som til sammen gir én million kroner til hundre enkeltpersoner og grupper ove hele Norge.

– Verdifull motivasjon

Årets juryleder for Drømmestipendet, Ketil Gudim, synes det er flott å få være med å dele ut et stipend som for mange mottakere er veldig verdifull motivasjon.

– Mange unge mennesker arbeider beinhardt for å følge sine kulturelle drømmer. Det å få en oppmerksomhet som det Drømmestipendet er, kan bidra til at en føler seg sett og at arbeidet en gjør blir lagt merke til og satt pris på, sier Ketil Gudim, og fortsetter:

– Jeg har selv opplevd å få slik oppmerksomhet på riktig tidspunkt, og husker godt gleden jeg følte. Det gjorde også at jeg synes alt ble mye lettere, selv med åtte treningstimer om dagen. Jeg gleder meg til å se alle kandidatene som fremmes –  og bli litt kjent med alle de unge, kulturelle drømmerne i Norge.

Drømmer om symfoniorkester

En av de ti fra Finnmark som er nominert er altajenta Monika Holst-Olsen (18).

– Min drøm er å komme inn på høyere musikkstudier, og utdanne meg til å bli musiker. Å spille trompet er hva jeg virkelig elsker, og grunnen til at jeg søker på en høyere musikkutdanning er fordi det er den veien jeg ønsker å fortsette videre. Min drømmejobb er å spille i et symfoniorkester, som for eksempel London Philharmonic Orchestra eller Oslo Filharmoniske Orkester. Jeg skal reise rundt på mange prøvespill, og dette koster, så drømmestipendet hadde vært en stor hjelp på veien, forteller Holst-Olsen til nettsiden drommestipendet.no.

Hun går for tiden på musikklinja ved Alta videregående skole og har trompet som hovedinstrument.

– Trompeten er mitt instrument, som jeg har spilt fra fylte seks år. Jeg begynte å spille da min mor kom hjem med en «pockettrompet», og fra det øyeblikk ble musikk min lidenskap, sier hun.