Lars Peder og gjengen fra den lille bygda Øksendal våkner opp etter en fuktig natt på puben.

- Hvor lenge er det gøy å leve sånn som du gjør nå? spør programlederen.

- Det er vel gøy helt til man dør. Det e no artig å drikk.

Programleder Kristoffer Reinsfelt Arnesen lurer på hvorfor folk gidder å bo i utkant-Norge. I serien Utkant drar han til steder med et par hundre innbyggere og møter åpne og fine folk som gjør det de gjør.

Noen vil kanskje tro at folk på små steder bare drikker og råner med bil og andre kjøretøyer. Akkurat denne fordommen får vi bekreftet til de grader i de to første programmene.

Lite nytt

Hvis målet er å sementere stereotypen om ungdom i utkant-Norge lykkes Utkant. Etter å ha sett de to første programmene håper jeg at resten av serien har noe mer å by på i kommende episoder.

I kveld møter vi Kristine Mattilakken Røde fra Tappeluft. Bilmekanikeren og modellen byr på seg selv, er frisk og ærlig i det hun sier og kommer godt ut av møtet med gjengen bak NRK 3-programmet.

Mens den første episoden i forrige uke stort sett viste moro og fest på landet, får vi nå endelig noen svar på hvorfor noen velger å bli på hjemstedet - i tillegg til scenene av fest og moro.

Etter å ha lengtet bort fra Tappeluft som liten, valgte Røde å dra hjem igjen etter å ha bodd i Alta.

- Narvesen og døgnåpen bensinstasjon er ikke det viktigste. Det er befriende å kunne rope fra trappa klokken 4 om natta uten å tenke på at naboene hører deg, er noen av hennes tanker rundt dette.

Passiv tilskuer

Programlederen er hyggelig nok, men NRK 3 kunne ha gjort mer enn å vise at ungdommene i utkanten har det gøy. Hva med majoriteten - de som sørger for at byene stadig blir større og utkanten fraflyttes. Hvorfor velger noen å bli, og andre drar av sted?

Jeg skulle ønske at jeg kunne bli enda klokere rundt temaet og innspill fra en forsker eller andre som kunne si noe vettug om dette hadde hjulpet på.

I stedet sitter jeg igjen med tanken om Kristine Mattilakken Røde og Lars Peder kunne ha gjort en like god og kanskje mer innsiktsfull jobb enn programlederen når crewet reiser land og strand rundt for å vise ungdom på fest.