– Vi fikk sjokk da vi åpnet den ene transportkassa som inneholdt 20 kunstverk, laget av åtte kunstnere. Den store esken inni transportkassa var gjennomvåt og det luktet sjøvann, sier leder Mette Skipperud i Alta kunstforening.

Havnet i sjøen

Etterhvert oppdaget de at flere av kunstverkene var ødelagt. Det betyr at den 68. nordnorske kunstutstilling blir amputert.

– Av respekt for kunstnerne kan vi ikke ta disse med når utstillingen åpner i morgen, sier Skipperud.

Etter noen telefoner, fant hun ut at transportkassa hadde havnet i sjøen under transport i Vadsø.

– Vi skal nå finne mer ut av årsaken. Uansett er det veldig synd for de kunstnerne og deres verk som skulle stilles ut. Vi skal sjekke hvordan dette kunne skje og se på hvordan dette skal kunne erstattes. Alta kunstforening og Den Nordnorske Kunstutstilling har heldigvis gode forsikringordninger, sier Skipperud.

Alta har fått stafettpinnen for «Nordnorsken» denne helga, en stor begivenhet for kunstinteresserte. Litt malurt i begeret har de fått, men Alta kunstforening forsikrer at det er mange spennende verk med.

Håper på fullt hus

– Jeg håper uansett folk kommer på lørdag. Vi har nemlig masse annen kunst som stilles ut, og kanskje stiller vi ut den store ødelagte transportkassa og eska for å vise det fatale uhellet, sier Skipperud.

Utstillingen er hittil vist på ni plasser i Nord-Norge og Alta er stoppested nummer ti, før den avsluttes i Hammerfest fra midten av november.

– Vi viser kunstverkene som ikke ble ødelagt og det er verk av ti kunstnere fra landsdelen vår. Av disse er det tre flotte videoinstallasjon, flere store fotografier, tekstilkunst og gjenbrukskunst. Alta-kunstneren Sigfrid Hernes er i år også representert med et bilde som heter «N70 02 46.3 E24 42 .20» Det er en stor flott tusjtegning som refererer til koordinatene til et punkt i et landskap. Vi skal lage til en flott ramme rundt utstillingen og det er gratis og åpent for alle i alle aldre, sier Skipperud.