Tirsdag ettermiddag ble boken som samler den nyinnkjøpte kunsten ved Alta omsorgssenter lansert på biblioteket.

Viktig for fremtiden

– Denne boken er svært viktig, for om verkene forsvinner eller blir ødelagt en gang i fremtiden er de likevel godt dokumentert i den, sier Sigfrid Hernes, som er bokens redaktør sammen med John Harald Skum.

Den profilerte kunstneren har også vært kunstkonsulent gjennom de fem årene prosessen med utsmykkingen har tatt. Hun vet hva hun snakker om.

– Når omsorgssenteret åpnet for beboere samlet vi inn kunst fra fire sykehjem som ble lagt ned. Det var et svært krevende arbeid å kartlegge verkene og kunstnerne bak dem etter flere tiår siden de ble kjøpt inn.

– Nå har vi all dokumentasjon mellom to permer, smiler hun.

Gjennom 59 sider får vi verdifull innsikt i verkene på omsorgssenteret. – Verket har en forsiktig referanse til ytre herredømme og fremmed eierskap, reguleringer og grenser satt av andre, er blant det forfatter Kirsten Risa skriver om en oljemaling av Máret Ánne Sara. Foto: Freddy Ludvik Larsen

– Bruk kunsten

Boken, som har fått den nøkterne tittelen «Kunsten på Alta omsorgssenter» med undertittel «En kunstvandring er trim for både kropp og sjel», er imidlertid ikke bare for å dokumentere utsmykkingen for ettertiden.

Den er også for at du skal kunne bli kjent med, nyte, lære og reflektere rundt kunsten i nåtid.

– Jeg håper kunsten blir brukt i kommunikasjon og samtaler. Har man ikke noe annet å snakke om kan man starte der. Bruk kunsten til det den er verdt. Og gjennom boken blir du også bedre kjent med verkene, sier Hernes.

Et supplement

Mens Kjell Ove Storvik står bak fotografiene er det kunstpedagog Kristin Risan fra Lofoten som har forfattet boken. Hun håper boken blir et flott supplement til selve utsmykkingen.

– Jeg håper den kan fungere som en nøkkel for å få mer ut av kunsten. For det er nå det begynner, smiler hun.

Forfatter Kristin Risan presenterte boken på Alta bibliotek tirsdag ettermiddag. Foto: Freddy Ludvik Larsen

Hun har tidligere jobbet mye med formidling av kunst og forteller om en begivenhetsrik prosess i arbeidet med boken.

– Det har vært både innholdsrikt og flott å jobbe med boken, og jeg har blitt kjent med kunstnerne, beboere på omsorgssenteret, ansatte og andre artige altaværinger, røper hun.

Avslutter prosessen

Boken, som presenterer verk fra alle 17 kunstnerne kommunen har kjøpt inn til utsmykkingen, er på tre språk. Norsk, samisk og kvensk. Opplaget er på 250 og Fagtrykk Idé står for den grafiske produksjonen.

Med denne boken, som kan kjøpes på Alta bibliotek, avsluttes også den omfattende utsmykkingsprosessen.

– Det er brukt store beløp, og lagt ned mye energi i løpet av prosessen, som denne boken er siste del av. Nå oppfordrer jeg alle til å ta turen innom omsorgssenteret for å oppleve kunsten, eller bli kjent med den gjennom å lese boken, sier kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen.

Er stolt

Han minner på at de rundt 6 millioner kronene som er brukt på utsmykkingen, er et betydelig beløp for Alta kommune.

Reinsnes Moen berømmer politikerne.

– Det var sprekt gjort av politikerne som for noen år siden fattet et vedtak om at minimum 0,5 prosent av byggekostnader på kommunale nybygg skal gå til utsmykking i en eller annen form.

– I dag er jeg veldig stolt av det vi har fått til, avslutter kultursjefen.

Flere forskjellige arrangement

Gjennom uken og frem mot den offisielle åpningsdagen av Alta omsorgssenter fredag, er det flere forskjellige arrangement som blir avholdt for å markere veien frem til i dag.

Deriblant daglige kunstomvisninger og forskjellige musikkinnslag ved omsorgssenteret.