Menighetsrådet i Kautokeino stenger kirka for konserter. Årsak? Ole Edvard Antonsen og hans band joiket i kirka i Kautokeino.

Leder i menighetsrådet i Kautokeino, Inga Gunhild Buljo Kemi slår fast at Thon Hotels gratiskonsert med Antonsen blir den siste av sitt slag.

– Jeg har gitt beskjed til Thon Hotels om at dette ikke var som avtalt. Flere slike konserter kommer ikke på tale så lenge jeg er leder i meningsrådet, fastholder hun overfor GLR, Kautokeinos lokalradiostasjon.

Fullsatt kirke

–Vi snakker om fullsatt kirke og en nydelig konsert, sier GLR-redaktør Nils Martin Kristensen til Altaposten.

Han forteller at konserten i Kautokeino kom i stand fordi Ole Edvard Antonsen var på turne med bandet sitt og skulle spille både i Tromsø og Alta.

–Vi spilte også på Olav Thons 90-årsdag og da snakket jeg med ordføreren og en ansvarlig for hotellene til Thon, og de inviterte meg til å komme og holde en konsert, sa Ole Edvard Antonsen til GLR.

foto
Inga Gunhild Buljo Kemi

STENGER: Leder i menighetsrådet Inga Gunhild Buljo Kemi er sjokkert over Ole Edvard Antonsens joik i kirka i Kautokeino.

– Rockeband i kirka i Kautokeino er kontroversielt nok, men så joiket dere også?

– Vi fikk lov å spille med fullt band og jeg er ydmyk i forhold til de tradisjoner man har andre steder.  Selv er jeg sikkert mer i kirka enn mange vanlige kirkegjengere for å holde konserter. Vi fikk beskjed om menighetens ønske om ikke å blande stilarter, jeg skjønner dette, men for meg er musikk et uttrykk for følelser og det er et internasjonalt språk hvor du kan kommunisere med mennesker på tvers av landegrenser, musikk er følelser og det bør det være, sier Antonsen til GLR.

Laget på F16-tur

– Du joiket til og med?

– Dette fikk jeg forståelsen av at var ekstra kontroversielt, jeg har kjemperespekt for de ulike kulturene, men låten er en hyllest til vidda og samisk kultur og dette er en joik som jeg har laget. Jeg var i tvil om den skulle brukes til noe, den er på en plate og jeg fikk Ailo Gaup til å joike den, men følte jeg kanskje blandet meg borti en kultur som jeg ikke kan noe om, sa han.

Låten laget han på oppdrag med F-16 over Kautokeino.

– Når jeg først kom til Kautokeino, så synes jeg den passet veldig bra her og jeg synes det er synd at folk skulle føle seg krenket av at jeg spilte denne låta, sier Antonsen til GLR.

Han understreker at det etter hans mening bør være en viss takhøyde i en kirke.