Anmeldelse av julekonsert Filadelfia 18. desember:

Byen hadde før jul høyt trykk med ulike julekonserter. Både helprofesjonelle produksjoner og konserter med barn i sin musikalske krybbe. Gjennom sosiale medier og via venner ble det invitert til gratis julekonsert søndagen før jul på Filadelfia.

Ofret finale

Til tross for finale i fotball-VM valgte jeg å sette 2. omgang på opptak for å gå på denne. Den viste seg å bli et overraskende positiv opplevelse. På scenen sto det klar 10 personer, så her lå det an til trøkk i massevis. De Det startet friskt med en både humoristisk og rockete versjon av klassikeren «Love is all around», der ordet «love» var byttet ut med «Christmas». En frisk start med Eiliv Skjæret som solist. Han oppfattet jeg også som orkesterets musikalske ansvarlige for kvelden.

Så kom de på løpende bånd både kjente, men også ukjente sanger med juletematikk. Eva Linn Skjæret sang flott og med pasjon på sangen «Den mørkeste tida». En sang med sterk tekst. Ronny Eidsaune var solist på Dance with a strangers kjente sang «Long december nights».

Hans Anton Ålien fremførte så sin favorittlåt «Mary, did you know». Fremdeles like sterkt som da han fremførte den med Alta Vocale i Kultursalen i november. Deretter det ble det barnesang av tre modige jenter som sang «Tenn lys» og «En stjerne skinner i natt».

Et lite innsmett

Pastor Daniel Lund fikk et innsmett midtveis i konserten og snakket noen få minutter om en del av julehistorien som ikke er så fokusert på i det velkjente juleevangeliet. Han tok utgangspunkt i Marias mann Josef. Hvordan hadde han det egentlig oppi alt dette? Noen måneder før hadde Maria måttet fortelle at hun var blitt gravid, og Josef visste inderlig godt at det ikke var hans barn. Og historien hennes var vel rimelig tynn, med englebesøk og påstått guddommelig befruktning.

«Den må du lenger ut på landet med Maria!» Josef fikk dog en drøm som bekreftet hennes historie, men en drøm er som vi vet sjeldent sannhet. Så Josef var høyst sannsynlig en plaget mann der han på vei til Betlehem med sin høygravide forlovede. «Hva er det egentlig som er sant?? For det barnet er definitivt ikke mitt!» Først da det dukket opp noen helt ukjente gjetere i stallen som fortalte om en engel som hadde fortalt dem om at det var født en gudesønn i byen falt brikkene på plass. Endelig fikk han bekreftet Maria sin historie og han kunne slippe å bære mer på denne altoppslukende og verkende tanken om utroskap. En flott liten tankevekker fra herr Lund om julens søte historie sett fra en annen synsvinkel.

Klassisk perle

Knut Klevstad på trekkspill inntok så klaveret og mikrofonen for en av julas klassiske perler. «O, helga natt» Med sin klangfulle bunn tok han seg av første delen av versene mens han ble backet opp av seks sangere og band på siste delen av versene. Et skikkelig musikalsk høydepunkt der Eiliv med trøkk satte de lyseste tonene som kjennere alltid er spente på. Meget bra fremført av hele ensemblet. Ingen riktig julekonsert her i Alta uten Trygve Hoff sin klassiker «Nord-norsk julesalme». Denne gangen ble den fremført av Svein Svendsen. Også denne karen en snekkersønn. Han fremførte sangen med verdighet.

Flott diksjon og en ryddig og fin fremføring. Konserten ble som seg hør og bør avrundet med allsang og «Deilig er jorden» før det ble invitert til utvidet kirkekaffe med langbord og mye snadder.

Uhøytidlig

En julekonsert handler om å skape julestemning. Vi holder fast ved de samme sangene og bruker ulike kunstneriske grep for å skape en høytidelig, men også avslappet stemning. Det jeg imidlertid legger merke til med denne konserten er at den er mindre høytidelig og mer festpreget enn de andre julekonsertene jeg både selv har spilt på, og vært på. Dette tror jeg enkelt og greit gjenspeiler troen på at barnet i krybben bare er starten på en mye større historie.

Uansett personlig tro eller ikke så var denne timen på Filadelfia en vel anvendt time som kan anbefales andre til neste år. Det en gjerne skal ha i mente er at det ikke brukes mye penger for å arrangere denne konserten. De bruker av de evner og talenter som er tilgjengelig i eget miljø. Det er et ordinært lokale og ikke verken en katedral med sin klang og kristusfigur, eller kultursal med sine tepper og muligheter for lyssetting. Det er ganske nakent og gjengen spiller året igjennom på gudstjenester så de har ikke roen til å jobbe lenge med selve julekonserten.

Dette kan også kanskje være en årsak til at en blir litt sjarmert av hele settingen. Det var uansett veldig koselig! Når det så gjelder fotballkampen som ventet hjemme er det en helt annen historie. Opptaket slo seg nemlig av i det 91.minutt...

På scenen denne kvelden var foruten de allerede nevnte Ånen Tveit (el-bass), Filip Ålien (trommer), Alice Ruud (Piano/sang), Kyrre Vidar Simonsen (el-gitar) og Eva Hykkerud Klevstad (sang)

Anders Overhalden