– Jeg føler vi har vært godt i gang, før vi egentlig har vært i gang, sier gründer Hanna Moen Reinsnes.

Klesmerket Gobmi har blitt nominert til en nasjonal hederspris, blitt kåret til en av de tre mest lovende nyetableringene og har fått oppmerksomhet både på Melodi Grand Prix og i Se og Hør. Men den første kolleksjonen kommer først nå på fredag.

Ládjogaphir

Kolleksjonen «Bearaš» består av fire plagg klare til bruk; to t-skjorter, en genser og en caps. Alle har et broderi som er tegnet av kunstneren Kamilla Triumf fra Kautokeino, som er en del av kollektivet Dáiddadállu.

Broderiet er av en naken dame, kun kledd med samisk hornlue, eller ládjogaphir.

– Vi har lyst å trekke fram hornlua. Moderne samiske kvinner har begynt å ta den tilbake, den er utrolig mektig og ser veldig kul ut. Da Live kastet ut ideen for Kamilla, og hun sendte broderiet tilbake, ble vi helt i ekstase, forteller Hanna.

Hornlua ble bannlyst under fornorskningstida, faktisk ble det sagt at djevelen bodde i hornet på lua.

Kolleksjonen «Bearaš» (familie på nord-samisk) kommer for salg fredag 11. november. Foto: Gobmi

Selges i Oslo og Tromsø

Søstrene sier det er veldig spennende nå når Gobmi endelig får ut klærne, med tanke på at de har jobbet med dette kjempelenge.

– Kanskje burde vi vært litt mer nervøse. Jeg føler meg ganske selvsikker, vi har jo brukt mye tid på dette, og har vært veldig nøye på at dette skulle bli så bra som mulig. Vi har også fått veldig god hjelp av de flinkeste i faget, forsikrer gründer og designer Live Moen Johannessen.

Plaggene blir tilgjengelige i nettbutikken fra fredag, men skal også selges i butikken F5 på Grünerløkka i Oslo, og hos Laš i Tromsø.

– F5 var øverst på ønskelista vår over butikker vi drømte om å ha kolleksjonen i, røper søstrene.

– Vi har veldig lyst til å komme til Alta også, vi må ta noen telefoner.

Eksklusive antrekk

– I tillegg har vi, som vi får veldig mange forespørsler på, antrekk i reinskinn. De lager vi kun på bestilling, men de ligger også på nettsiden.

Da NorthKid klatret seg til en andreplass i Melodi Grand Prix, hadde bror Helge Reinsnes Moen antrekk i reinskinn fra Gobmi.

Her får NorthKid vite at de er videre i finalen. Helt til høyre er Helge Moen i sitt reinsdyr-antrekk. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

I høst dukket også artist Agnete Saba opp på rød løper med et Gobmi-antrekk i reinskinn, i forbindelse med et «Skal Vi Danse»-arrangement. Jan Thomas trillet seks på terningen i Se og Hør, og kalte antrekket «helt perfekt».

– Og det Jan Thomas sier, er hellig. Det er veldig morsomt, smiler Live.