Mannen bak Finnmarks egen nasjonalsang «Imella multebær og mygg»  etterlater et stort tomrom etter seg, både som musikklærer, musiker, plateartist, låtskriver og som en raus kulturpersonlighet.

– Fantastiske låter

Ivar Thomassen er opprinnelig fra Porsanger, men har bodd i Alta i flere tiår. Kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen mener Thomassen var en av de aller viktigste kulturpersonligheter i Alta, Finnmark og Nord-Norge.

– Tekstene og melodiene som er kommet fra ham, står som nasjonalsanger for veldig mange i nord. Voksne, ungdom og barn i Finnmark har et inderlig godt og nært forhold til hans tekster og komposisjoner, sier Reinsnes Moen.

Han mener visesangeren fra nord leverte fantastiske låter.

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk sagt til Ivar, både offentlig og direkte, at hans kreative livsverk er helt på høyde med de aller største i Norge. Noen av visene er rene trolldomskunsten i ordlek og treffsikkerhet i møte mellom ord og melodi.  Visene til Ivar betyr mye for oss alle. Veldig mange av de kreative voksne og unge fra Alta, Finnmark og Norge har også arbeidet direkte med Ivar – og alle rapporterer om et inderlig godt hjerte og menneske, sier kulturlederen, og tilføyer:

– Ble noen tårer

– Da jeg fikk høre at Ivar var død satte jeg på sangene «I mella multebær og mygg», «Det artige landet» og originalen av «Vinterens vakreste eventyr».  Det ble tårer i stua hjemme, men også mange gode minner fra våre egne liv gjennom hans viser.  Ivar Thomassen er en av de som enkeltperson har bidratt mest til å bygge Finnmarks identitet – han har vist at historie også kan fortelles gjennom musikk, mener Reinsnes Moen.

Han har også en hilsen til familien i den tunge stunden.

– Familien til Ivar skal vite at det er veldig mange som nå sørger med dem. De skal også vite at Ivars viser kommer til å leve videre i oss alle og generasjonene som kommer etter oss. I sorgen skal vi alle være glade for det, sier han.