Frank blir sjef for kvensk teater

Jørstad blir sjef for et nasjonalt kvensk teater.

Frank Jørstad  Foto: Lars Richard Olsen

kultur

I dag ble et nasjonalt kventeater lansert i Tromsø, med altaværingen Frank Jørstad som den nye teatersjefen.

Siden 2018 har det liggert i kortene at etableringen tilknyttes Halti i Nordreisa. Kvääniteatteri skal gjennom teaterets virkemidler fremme kvensk språk, kvensk historie og kulturarv.

Lanserte Frank

Identitetsutvikling og demokrati har fokus. Teateret sin hovedmålgruppe er barn, unge og voksne i de kvenske områdene og miljøene i Norge, samtidig som de vil utfordre, involvere, inspirere og gjøre seg relevante for publikum generelt.

Finansieringen kommer blant annet fra staten via kulturrådet og det er allerede etablert samarbeid med Beaivvas, HT og Tornedalen teater, blant annet.

Styreleder Torbjørn Naimak presenterte Jørstad.

– Frank har røtter fra Alta og Kvænangen og er godt stilt for oppgaven med sin utdanning fra London og sin erfaring, ikke minst med regionale tiltak, sa Naimak.

Spennende planer

Jørstad fortalte at de er i gang med innhold, og kunne avsløre at det første stykket vil presenteres i 2022, med arbeidstittelen Det usynlige folket. De som var på plass eller fulgte streamen fikk også en smakebit fra arbeidet som er igangsatt.

– Vi kommer også til å lage noe på det som presenteres i sannhetskommisjonen, sa Jørstad, som så er opptatt av rekruttering av teaterfolk. Ikke bare skuespillere, men også de som skriver kvensk drama.

– Vi starter nå, vi skal bygge sten på sten, sa Jørstad under presentasjonen.

– Jeg er stolt og glad for oppdraget, sa han.