Tre samiske kunstnere til verdens største kunstbegivenhet

Den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen 2022 skal gjøres om til en samisk paviljong med samisk politisk kunst.

Máret Ánne Sara som lager kunst med sterk symbolikk, er en av tre samiske kunstnere som er invitert til verdens største kunstbegivenhet. (Arkivfoto)  Foto: Pressefoto

kultur

Kunstnerne som skal delta er på Veneziabiennalen i 2022, som ofte kalles verdens største kunstbegivenhet er:

  • Anders Sunna som blant annet malte det store debatterte veggmalerier sammen med Linda «Zina» Aslaksen på Alta ungdomskole for noen år siden, er kjent for å skape politisk ladet kunst.
  • Pauliina Feodoroff som er teaterregissør og kunstner. Hun kommer fra den finske delen av Sápmi.
  • Máret Ánne Sara som bruker sterke virkemidler i sin kunst for urfolks rettigheter.

– Mektig

Dette er visstnok første gang den nordiske paviljongen vier all plass til samiske kunstnere.

– Dette er et så bemerkelsesverdig og mektig øyeblikk for samisk kunst og kunstverden, at Sametinget ønsket å være vertskap for denne begivenheten, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Det er Office for Contemporary Art Norway (OCA), som kuraterer den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen 2022. OCA ønsker med forvandlingen av den nordiske paviljongen til den samiske paviljongen å rette fokus på samisk rett til autonomi i eget hjemland, og dermed fremhever kunstnerne sitt forhold til sitt hjemland, Sápmi. Dette er en symbolsk reversering av den koloniale politikken som forsøkte å viske ut samisk land og kultur.

– I disse utfordrende tider er det livsnødvendig å drøfte urfolks måter å forholde seg til miljøet og hverandre på, sier Katya García-Antón, direktør ved Office for Contemporary Art Norway (OCA).