Iver Isak fra Alta fikk kulturstipend fra Tornedalen

Grunn til jubel for Iver Isak Nicolaysen Sundelin.  Foto: Kristin Nicolaysen

kultur

I forbindelse med dagens digitale feiring av Tornedalingenes dag, den markeres hvert år den 15. juli og kan jamføres med vår egen Kvenfolkets dag 15. mars, ble det delt ut to kulturstipender, skriver Ruijan Kaiku.

Bak tildelingen står Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, og da stunden kom til stipendet for barn og ungdom, ble det stor overraskelse i vår hjemlige kvenske leir.

Tornedalingene hadde nemlig plukket ut Iver Isak Nicolaysen Sundelin fra Alta som stipendiat i kategorien barn og unge. Det betyr at den blivende tredjeklassingen ved Gakori skole i Alta nå får diplom samt 10.000 svenske kroner. Stipendiatene ble offentliggjort i dag onsdag klokken 13, i en digital fellesmarkering for tornedalinger, kvener og andre interesserte.

Familien Nicolaysen Sundelin har i alle år engasjert seg sterkt i kvensk språk og kultur.

Selv om det av ulike grunner tildeles for året 2019, er det like gyldig for det, og her er begrunnelsen fra Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset. Først på meänkieli, det betyr direkte oversatt «vårt språk» og er svært likt vårt eget kvensk, deretter begrunnelsen også på svensk:

I dag er det tornedalingenes dag: Til lykke med dagen, hilser Altaposten og Ruijan Kaiku!