Liisa får kvensk språkpris

– I over 20 år har hun bidratt til å skape en kvenskspråklig medieverden.

SETTES PRIS PÅ: Liisa Koivulehto  Foto: Heidi Nilima Monsen

kultur

Tidligere redaktør i Altaposten-eide Ruijan Kaiku, Liisa Koivulehto, får den kvenske språkprisen 2019 fra Språkrådet.

Koivulehto grunnla selv den flerspråklige avisa i 1995, og hun har vært redaktør i avisa fra starten og fram til 2016. I dag jobber hun som journalist i samme avis. I 1996 skrev Koivulehto den første avisartikkelen på kvensk, og siden 2010 har alle lederartiklene i Ruijan Kaiku vært skrevet på kvensk, heter det i en pressemelding.

Årets jury består av Egil Sundelin, Øystein Vangsnes og Anna-Kaisa Räisänen.

– Med tanke på at kvensk ikke er Koivulehtos eget morsmål, er innsatsen hennes for å ta språket i bruk intet mindre enn imponerende. Det har ikke alltid vært enkelt å finne egnede ord og begreper som passer artiklenes behov, og Koivulehto har brukt mye tid på å finne eksisterende ord i det kvenske språkmiljøet. Ofte har hun måttet konstruere nye ord, heter det i begrunnelsen fra en imponert jury.

Den kvenske språkprisen er opprettet av Språkrådet (Kieliraati) for å fremme, utvikle og bevare det kvenske språket. Vinneren mottar 25 000 kroner og et diplom.