Lørdag fylte Gunnar «Puskas» Schwaiger 70 år. Det kan ikke utelukkes at lokalavisen har lesere som ikke vet hvem mannen er. Schwaiger er blant annet nypensjonert plate- og instrumentbutikk-forretningsmann, tidligere konsertarrangør og fortsatt aktiv artist og DJ. Kort oppsummert: en kulturell klasebombe uten sidestykke i lokalsamfunnet gjennom flere tiår. Og nettopp dette var lørdagskvelden på City Scene et mer enn tydelig bevis på.

GLISTE FRA ØRE TIL ØRE: 70-åringen mollkoste seg da den ene etter den andre musikalske vennen klinte til med hans egne låter, eller andre låter som betyr noe spesielt for han. Foto: Bernhard Hienerwadel

Tolkninger og annet snacks

– Vi visste at Puskas har hatt lyst til å høre andre lokale artister tolke hans sanger. Så vi spurte mange av Altas band og musikere, og stort sett alle ville bidra, sier én av bakmennene for festaftenen, Torgeir Ekeland. Men det vanket også musikalske gaver i form av låter som har betydd et eller annet for Puskas. Som da Alta Kammerkor, kveldens første musikalske gjester, fremførte Evert Taubes «Nocturne». Da Puskas for mange år siden var medlem av dette koret, sang han nemlig solo i nettopp denne låta.

GÅSEHUS OG STÅPELS: Puskas sin spontane intimkonsert tett på gjestene oste av levd liv. Foto: Bernhard Hienerwadel

Opptrådte selv

Rett som det var, gikk 70-åringen på scenen selv og sang sammen med de musikalske gjestene. Og toppen av kransekaka var en helt spontan, men rolig seanse, der Puskas selv, på en mini-scene, tett på gjestene, leverte noen uhyre vakre fremføringer som ga gåsehud og ståpels, blant annet «På innsia» som er i ferd med å få klassiker-status. Låta ble seinere på kvelden tolket av The Norwegian Beatles, og her snakker vi tolkning – det var en aldeles nydelig, beatles-aktig midt-tempo-versjon av Puskas sin melankolske pianoballade.