En septemberkveld i 1972 oppdaget Isak Balandin og sønnen Tom noen figurer på et berg i Hjemmeluft. Det ble starten på det storslåtte museet i Hjemmeluft som i år fyller 40 år.

– Flere milepæler

Harriet Hagan, som er direktør ved Alta Museum, ser fram til jubileet hvor en rekke aktører og bidragsytere i Alta skal bidra.

– Helleristningene har betydd alt for utviklingen av museet. De er det store trekkplasteret. Årlig har vi omlag 60.000 besøkende. Av disse kommer omlag en tredjedel fra utlandet og de fleste for å se bergkunsten, sier Hagan, som forteller at museet har utviklet seg stort siden starten for 40 år siden.

– I 1985 ble vi ble innskrevet på UNESCOs Verdensarvliste og i 1991 ble museumsbygget i Hjemmeluft åpnet. I 1993 ble Alta Museum kåret til Årets museum i Europa og dette er noen av flere milepæler som vi er veldig stolte av så vi ser fram til å feire museets 40 år lange historie til høsten, sier Hagan.

– Kompetansebedrift

Museet har i pr i dag 25 årsverk.

– Vi er en stor kompetansebedrift som i 2017 omsatte for 25 millioner kroner. Per i dag har vi 15 ansatte som har mastergrad og en som har doktorgrad, sier Hagan, som forteller at det er funnet omlag 6.000 helleristningsfigurer i Alta.

– Jeg er veldig stolt over å få bo i et område hvor det har bodd folk i over 7.000 år, det er ganske så utrolig. Det er også tilbakemeldinger vi får fra de som besøker oss, sier hun.

 – Stor variasjon

Heidi Johansen, som er konservator på Alta museum, forteller at 40-årsjubileet i høst skal vise fram flere sider ved Alta historie i disse årene.

– Vi jobber nå for fullt med ulike aktører som skal bidra, så programmet er ikke helt spikret. Men, vi skal vise fram masse historiske hendelser i Altas nære historie. Blant annet hva og hvem som har bidratt og preget Alta-samfunnet opp igjennom årenes løp, det være seg friluftsliv, kultur, utdanning og andre hendelser som har skapt bolyst i kommunen, sier Johansen.

Lager historisk magasin

Åpningen går av stabelen 16.oktober.

– Under åpningen skal det også lanseres et jubileumsskrift som de ansatte nå jobber med. Jubileumsutstillingen skal stå fremme til 15. januar 2019, sier Johansen.