Lørdag hadde «Folkeaksjonen for akuttsykehus til Alta» sitt først ordinære årsmøte med med 25 stemmeberettigede og rundt 40 tisltedeværende.

Frank Olaussen som har ledet interimstyret ble her valgt som leder.

Dagen etter, søndag, valgte en av de mest profilerte sykehusforkjemperne og en av lederne av «Postkortaksjonen» som har vært en integrert del av folkeaksjonen, Irene Ojale, å melde seg ut skriftlig.

– Utover det jeg skriver i utmeldingsbrevet har jeg ingen kommentar, sier Ojala til Altpaosten.

Hun var selv i Bodø, og deltok ikke på årsmøtet, men fulgte likevel spent med det som skjedde.

ROSER KVINNENE: Frank Olaussen skal lede Folkeaksjonen, og har tidligere uttalt seg svært positivt om postkortaksjonen som han ønsker seg som en integrert del av kampen for akuttjenester og fødeavdeling. Foto: Lill Vivian Hansen

Sterkt styre

Valgkomiteens innstilling ble gjort offentlig først tett på årsmøtet. Den inneholdt mange profilerte og svært sterke navn med høy tillit både i det medisinske og folkelige miljøet.

SV-politiker og sykehusforkjemper Tommy Berg var foreslått som nestleder, og i styret var det også høyt profilerte samfunnsengasjerte personer som lege og tidligere verdensstjerne i skøyter, Asle T. Johansen, samt tidligere ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta.

Blant styremedlemmene og varamedlemmene finner vi også navn som Gjermund Sætermo, Otto Sjursen og Knut Thomassen, alle leverandører av utredninger og leserinnlegg om sykehussaken over flere år.

Men i innstillingen fra valgkomiteen fantes ingen av lederne i postkortaksjonen. Ikke minst manglet Irene Ojala, som har høstet stor anerkjennelse for måten hun har klart å synliggjøre hva sykehussaken handler om: Trygghet for at innbyggerne i Alta/Kautokeino skal få akutt hjelp når behovet er der, og at regionens fødende skal slippe å transporteres opp mot 27 mil for å føde.

Kjempejobb

Etter det Altaposten erfarer er det stemning i ledelsen for folkeaksjonen for å finne løsninger som kan bringe Ojala og kvinnene bak postkortaksjonen tilbake i kampen for aktuttsykehus.

– Jeg har ikke sett brevet fra Irene som begrunner utmeldingen. Før jeg får hennes begrunnelser synes jeg det er vanskelig å kommentere saken, og må derfor kun si «ingen kommentar», sier Frank Olaussen.

Han har tidligere flere ganger gitt Irene Ojala,  Ingrid Lundmark, Sylvi Andreassen og de øvrige i postkortaksjonen ros for en svært god jobb. Ikke minst etter at de møtte en rekke politikere på Stortinget sist uke.

Stilte plassen til disposisjon

Tommy Berg, som var foreslått som nestleder gikk allerede dagen før årsmøtet ut i Altaposten og stilte sin styreplass til disposisjon for å styrke kvinneprofilen og imøtekomme den delen av det folkelige engasjementet som var knyttet til postkort-aksjonen til Irene Ojala.

– Kan jeg på noen måte bidra til at vi går fra årsmøtet i morgen med en ledelse som har full tillit på alle nivå i organisasjonen og lokalsamfunn, stiller jeg gjerne min plass til disposjon. For meg er kampen for fødeavdeling og akuttilbud det eneste som er viktig, sa Berg til Altaposten fredag.

Etter en uke i Russland antydet han at han kunne få problemer med å rekke årsmøtet, og i likhet med noen av de andre styremedlemmene overvar han ikke årsmøtet.

FIKK BLOMSTER: Mannen som dro i gang tog og markering av kampen for akuttsykehus i Alta, Frank Johnny Nilsen, ble hedret med blomster og rosende omtale på årsmøtet. Bak ser vi Steinar Hardersen og Gunvald Nilsen som har vært en del av valgkomiteen. Foto: Lill Vivian Hansen

– Vanskelig avgjørelse

I brevet fra Ojala som Altaposten har fått kopi av skriver hun:

«Denne høsten har jeg brukt mye tid og fagkompetanse i arbeidet for en konsekvensutredning for Akuttsykehus med Fødeavdeling til Alta. Det har virkelig vært en strålende reise sammen med flotte folk som Ingrid, Sylvi, Unn Hariet, Anne og mange andre.

Det har vært en vanskelig avgjørelse å ta. Men prosessen mot – og resultatet av årsmøtet førte til at jeg i går, 15 oktober, meldte meg ut av Folkeaksjon for akuttsykehus til Alta.

Årsaken til at jeg uttaler meg er at svært mange – både journalister, og vanlige folk har kontaktet meg om saken er at mange har kontakte meg å spurt om min mening om valget og mine planer videre.

En reise i postkortgjengens tjeneste går derfor mot slutten. Vi har et par møter til å gjennomføre samt gjennomføre 3. postkortrunde. Disse planene ligger fast – hvis folk i altaregionen vil.

Til slutt ønsker jeg Folkeaksjon for Akuttsykehus lykke til i videre arbeid.»

For tøff språkbruk?

Altaposten har de siste ukene vært kjent med at det har vært sterke spenninger internt i Folkeaksjonen. Mye har vært knyttet til hvordan sentrale personer har formulert seg på sosiale medier og i debatter. I utmeldingsbrevet berører Ojala dette mellom linjene når hun skriver at hun «har stått opp for den åpne, frie, respektfulle samtale».

Nyvalgt leder Frank Olaussen hevdes å være tøff i formuleringene. Det er denne strategien, og en buskagitasjon om manglende personlig tillit til Olaussen, som nå kommer til overflaten  gjennom utmeldelsen. Overfor Altaposten understreker Ojala at hun står hundre prosent bak målet om å få Stortinget til å vedta en konsekvensutredning av sykehusstruktuen, og at det langsiktige målet er fødeavdeling og akuttilbud i Alta.

– Burde sagt fra til årsmøtet

Et av medlemmene i den kollektivt ledede valgkomiteen i Folkeaksjonen har vært Jenny Marie Rasmussen. Sammen med Steinar Hardersen, Gunnvald Nilsen, Alf Bjørn og Roar Knutsen la hun fram en innstilling som ble vedtatt av årsmøtet enstemmig og uten motforslag.

Jenny Marie Rasmussen. Foto: Arkiv

– I alle medlemsorganisasjoner er årsmøtet arenaen som skal sikre medlemmenes vilje og synspunkter. I en folkeaksjon er årsmøtet spesielt viktig, og kan man ikke møte for å gi sitt syn bør en i alle fall sikre at det kommer fram gjennom andre. Årsmøtet til Folkeaksjonen ga ingen signal om at det var sterke motforestillinger mot de navn vi hadde foreslått, sier Rasmussen og legger til:

– Det ble opplyst fra en av årsmøtedeltakerne at det foreslåtte styret hadde vært kjent i det offentlige rom fra torsdag 12. oktober. I perioden fra valgkomiteen hadde avgitt innstilling og fram til årsmøtet, eller på selve årsmøtet, kom det ingen motforestillinger mot verken foreslått leder Frank Olaussen eller noen av de andre foreslåtte i styret. Det hadde vært en styrke, tror jeg, om det hadde kommet motforslag og i det minste innspill på andre kandidater. Slike innspill har vi i valgkomiteen altså ikke fått.

Trist

Rasmussen synes det er utrolig trist at en av de mest profilerte i kampen for akuttsykehus til Alta velger å melde seg ut dagen etter årsmøtet.

– Vi i valgkomiteen kan ha gjort en dårlig jobb, men i så fall ville det vært alle muligheter til å rette det opp på årsmøtet, eller starte en debatt om vårt forslag i forkant av årsmøtet. Valgkomiteen har brukt svært mye tid på å sjekke ut kandidater etter innspill. Noen har takket nei på grunn av ulike omstendigheter, men heldigvis har også mange svart ja. Det er etter min mening et svært bredt sammensatt styre med mange kvaliteter som fortjener tillit og vil kunne gjøre en svært god jobb for befolkningen i Alta.