Det er tidligere leder i Alta Ap, Bernt Berg, som nå utfordrer både partikamerater og politiske motstandere på hva de har gjort, og hva de vil bidra med for å stoppe beslutningen om å fjerne et av to ambulansefly på basen i Alta.

Mandag satte Ap i Alta Berg inn som nestleder av hovedutvalget for helse og sosial. Omrokeringen betyr at han skal hjelpe hovedutvalgsleder og partikamerat Kristin Abrahamsen med å sikre Altas over 20.000 innbyggere et akuttilbud som gjør at de er garantert hjelp dersom liv og helse står i fare.

– Jeg er ydmyk overfor oppgaven, og kan love at jeg aldri kommer til å tie med mitt budskap selv om det ikke er populært, eller vil skape støy i eget parti eller i det politiske miljøet, sier Berg dagen etter å ha inntatt nestlederrollen.Han krever klar svar fra sine egne partivenner med ambisjoner om stortingsplass eller topposisjoner.

– Hva har dere gjort for å gi Altas befolkning trygghet for liv og helse? Helt konkret; har dere bidratt i kampen for å beholde tre ambulansefly i Finnmark og to av dem på basen i Alta?

KAMPKLARE: Monica Nielsen og Bernt Berg i valgkampen 2015 da de frontet utspill om sykehusstrukturen som utlyste åpen konfrontasjon med partileder Ingalill Olsen.

Tause Ap-topper

Berg understreker at hans utfordring ikke kun gjelder lederen i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, som også har ambisjoner om å velges inn på Stortinget fra Ap-lista. Nestlederen i hovedutvalget for helse og sosial mener imidlertid hans eget parti har et spesielt ansvar ved å være det største og ledende partiet i Finnmark. Samtidig øker anvaret ved at Ap sitter ved makten i Alta og i Finnmark.

– Så langt har tausheten vært «øredøvende» fra Finnmark Ap. Jeg kan heller ikke se at fylkesordfører Runar Sjåstad, som er favoritt til å toppe Ap-lista, har tatt del i det offentlige ordskiftet om denne viktige debatten for Finnmark. Hva med Altas egen partileder Steinar Karlstrøm som ligger an til en tredjeplass?  Vi er ikke vant med støtte til helsetilbudet i Alta, men dette er ikke en Alta-sak. Først og fremst vil de vedtatte endringene ramme mindre steder i Finnmark som er avhengig av flyplasser hvor jetflyet som skal stasjoneres i Tromsø ikke kan lande. Derfor må hele Finnmark stå sammen om å få omgjort vedtaket, påpeker helsepolitikeren.

Uforståelig

For Bernt Berg selv er det et mysterium at partikameratene Sjåstad, Olsen og Karlstrøm har skygget banen.

– Det er nå vi må vite hva dere står for, om dere har to i dere til å ta en kamp for innbyggerne. Det nytter ikke å komme etter at avgjørelsen er endelig for å fortelle hva dere mente eller sto for. Folk i Finnmark trenger støtte nå.

Berg er så langt skuffet over «sine egne», men sender også utfordringene til politiske motstandere selv om tiltroen her ikke er de største.

– Gi velgerne svar. Hvor står Høyres Frank Bakke-Jensen og hva er hans bidrag? Hva kan du Bengt Rune Strifeldt (Frp), som er en med ambisjon om stortingsplass, gi velgerne? Jeg tror at både Venstres Trine Noodt og SVs Kirsti Bergstø vil ha gode svar med tanke på sitt  engasjement for å sikre at begge ambulanseflyene blir ved basen i Alta. Men kan Bergstø og Noodt vise til mer enn medieoppslag?

Byttet departement

Som nevnt går Berg inn i en ny rolle i Alta-politikken. Ådne Hindenes som sist høst ble valgt inn som fast representant i kommunestyret og senere ble satt inn i kontrollutvalget, har flyttet fra kommunen. Kommunestyret  innvilget han fritak fra sine politiske verv, noe som ga Ap muligheter til en mer omfattende rokering. Bjørn Einar Lyng ble flyttet fra posisjonen som nestleder i helse og sosial til kontrollutvalget. Bernt Berg ble deretter satt inn som ny nestleder i hovedutvalget for helse og sosial. Dermed er begge de ledende politikerne som leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, gikk i åpen konflikt med i sykehussaken under valgkampen i 2015, nå i topposisjoner i kommunen. Monica Nielsen er ordfører og Bernt Berg altså ny nestleder i hovedutvalget for helse og sosial.

Knapp kommentar

Altaposten har ikke nådd gjennom på telefon til leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, men har i en tekstmelding fått følgende tilbakemelding på vegne av fylkets største parti:

«Finnmark Ap støtter at vi skal beholde flyambulansene i fylket».

Fylkesordfører Runar Sjåstad Foto: Maria Borch Mietinen

Den foreslåtte toppkandidaten på Ap-lista, Runar Sjåstad, har langt mer utfyllende og svar på utfordringen fra partikamerat Berg.

– Jeg så tidlig at dette var en viktig sak for Finnmark, og etter innspill fra ansatte og tillitsvalgte i luftambulansen skrev jeg i mars et brev på vegne av fylkeskommunen til helseforetakene. Dette brevet ble på grunn av tidsfristen fylkeskommunens høringssvar. Brevet ble signert av fylkesvaraordføreren av praktiske årsaker, men var ført i pennen av meg. I ettertid er jeg svært glad for at vi fikk gitt et klart uttrykk for fylkeskommunens syn. Senere støttet jeg og Ap initiativet og forslaget til uttalelse som Venstres Trine Noodt satte fram i fylkestinget i juni. Dessverre ble ikke uttalelsen vedtatt enstemmig, men Arbeiderpartiets gruppe var i alle fall med å sikre et klart flertall for uttalelsen, forklarer Sjåsstad.

Han er helt enig med Bernt Berg at dette ikke er noen isolert sak for Alta,  men en sak der hele Finnmark vil bli rammet.

– Jeg er derfor selvfølgelig på Bergs og finnmarkingenes parti, slår Sjåstad fast.

– Har Finnmark Ap vært synlig og engasjert seg nok?

– Det vil jeg overlate til Ingalill Olsen som leder å svare på. Jeg oppfatter i alle fall at dette er en sak Finnmark Ap står sammen om.